piątek, 16 grudnia 2016

Ciastka kokosanki





Dziś mam dla Was kolejne, pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasteczka. Polecam je przygotować, zwłaszcza gdy pozostają nam białka od innych wypieków.

 Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.



Ciastka kokosanki

 


100 g masła


300 g wiórek kokosowych


50 g mąki kokosowej


3 duże białka


150 g cukru


Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Z białek za pomocą blendera z odpowiednią końcówką, ubijamy pianę. Gdy zacznie robić się sztywna, etapami i nie przerywając ubijania dodajemy cukier.



Do drugiego naczynia wsypujemy wiórki, zalewamy je rozpuszczonym masłem i mieszamy.  Na koniec dodajemy w dwóch etapach pianę, mąkę kokosową i całość delikatnie mieszamy.. Tak przygotowana masę kokosową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy porcje ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  

170 C i pieczemy przez około 25minut (35 jeśli są wyższe). Gotowe kokosanki studzimy a przed podaniem delikatnie oprószamy pudrem. 



3 komentarze:

  1. Ahhh, ale fantastycznie wyglądają! Jak z cukierni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne! Dawno nie jadłam kokosanek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak cudownie wygląda. Nie wpadłabym na pomysł ubicia białek. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena