Dziś mam dla Was pyszne i banalnie proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe do którego wykorzystałam kubeczek od jogurtu który był jednym ze składników tego wypieku.
Ciasto jogurtowe z borówkami
1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)-temperatura pokojowa
1/2 kubeczka oleju
3/4 kubeczka cukru
kubeczek borówek
2 pełne kubeczki mąki pszennej
1/4 kubeczka kremówki
1 opakowanie budyniu malinowego (35 g)
1 płaska łyżeczka sody
1 jajo
Do misy przekładamy jogurt śmietankę, sodę, cukier i jajo i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek budyniowy i mieszamy rózgą do połączenia. Do masy dodajemy oczyszczone borówki (ja dodałam również kilka jeżyn, bo akurat miałam) mieszamy delikatnie łyżką i wykładamy na foremkę o średnicy ok. 24 cm. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez około 50-60 minut (piekę obecnie w wiekowym gazowym i trochę mu się schodzi z pieczeniem:).
Po przestudzaniu ciasto delikatnie oprószamy pudrem. Jego wielką zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość. Dodatek budyniu smakowego nadaje ciastu przyjemnego aromatu.
Zamiast borówek, możecie użyć dowolnych innych owoców.
Zrobiłam! Pycha. Dodałam też trochę malin.
OdpowiedzUsuńKubeczkowe ciasto - pyszne i proste:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam! Aż mam ochotę ekran polizać. Uwielbiam takie ciasta czy chlebki jagodowe, również z dodatkiem bananów. Pozdrawiam byłą Sąsiadkę. :-)
OdpowiedzUsuńAnia!!!!Moja kochana!! Czekam na wiadomość od Ciebie:) Buziaki sąsiadko
Usuń