niedziela, 1 maja 2016

Cukinie faszerowane tuńczykiem i ryżem




Dziś mam dla Was przepis na przepyszną a przy tym pięknie wyglądającą przystawkę, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie ją też z powodzeniem zabrać na party/piknik na świeżym powietrzu.

Cukinie faszerowane tuńczykiem i ryżem


4 okrągłe cukinie
1 puszka tuńczyka w kawałkach
3/4 torebki ugotowanego ryżu
50 g wędzonego sera
1-2 szalotki
1 łyżka kaparów
2-3 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
dodatkowo :
4 pomidorki koktajlowe
80g  sera np. mozzarella

 Obcinamy końce cukinii, tak aby powstało coś na kształt "przykrycia". W każdej z  pozostałej cukinii, wydrążamy środki, tak aby jej grubość wynosiła ok 1 cm. Farsz możemy dodać do nadzienia, albo wykorzystać do innej potrawy- np. leczo. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą dokładnie i gotową masą napełniamy korpusy z cukinii.Na wierzch ścieramy ser i  kładziemy pomidorki. Przykrywamy pozostałymi kapeluszami. Cukinie nacieramy delikatnie oliwą z zalewy od pomidorów. Każdą z cukinii zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika/ na ruszt od grilla na ok. 30 minut.




 http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/grill-piknik-menu#






3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taki farsz a cukinie na zdjęciach wyglądają świetnie. Aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Ja jadłam kiedyś nadziewane mięsem i ryżem. Coś jak gołąbki. Tyle że zapiekane. Też były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy00:25

    Ekstra wyglądają; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena