Dziś mam dla Was przepis na coś, co króluje na polskich stołach zwłaszcza na święta, czy też po prostu jako dodatek do wędlin, pasztetów. Ćwikła, bo o niej mowa, bierzcie śmiało:)
ĆWIKŁA DOMOWA
Buraki ćwikłowe 2 kg
cukier drobny
do smaku
sól do smaku
chrzan do smaku
ocet jabłkowy
2-3 łyżki
sok z cytryny 2 sztuki
Buraczki ( jednakowej wielkości) gotujemy na parze/w mundurkach w wodzie/ lu pieczemy w piekarniku. Po przestudzeniu ścieramy a tarce- u mnie na małych oczkach bo taką lubimy. Dodajemy pozostałe składniki doprawiając pod swoje kubki smakowe.Ćwikła jest najlepsza po dodaniu świeżo startego chrzanu- na tę ilość zużyłam 3 korzenie średniej wielkości, jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżego, albo nie chcemy "płakać przy ścieraniu", można wykorzystać gotowy chrzan kupny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena