Dziś mam dla Was przepis na przepyszną a przy tym pięknie wyglądającą przystawkę, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie ją też z powodzeniem zabrać na party/piknik na świeżym powietrzu.
Cukinie faszerowane tuńczykiem i ryżem
4 okrągłe cukinie
1 puszka tuńczyka w kawałkach
3/4 torebki ugotowanego ryżu
50 g wędzonego sera
1-2 szalotki
1 łyżka kaparów
2-3 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
dodatkowo :
4 pomidorki koktajlowe
80g sera np. mozzarella
Obcinamy końce cukinii, tak aby powstało coś na kształt "przykrycia". W każdej z pozostałej cukinii, wydrążamy środki, tak aby jej grubość wynosiła ok 1 cm. Farsz możemy dodać do nadzienia, albo wykorzystać do innej potrawy- np. leczo. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą dokładnie i gotową masą napełniamy korpusy z cukinii.Na wierzch ścieramy ser i kładziemy pomidorki. Przykrywamy pozostałymi kapeluszami. Cukinie nacieramy delikatnie oliwą z zalewy od pomidorów. Każdą z cukinii zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika/ na ruszt od grilla na ok. 30 minut.
Bardzo lubię taki farsz a cukinie na zdjęciach wyglądają świetnie. Aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Ja jadłam kiedyś nadziewane mięsem i ryżem. Coś jak gołąbki. Tyle że zapiekane. Też były pyszne :)
OdpowiedzUsuńEkstra wyglądają; )
OdpowiedzUsuń