piątek, 3 lipca 2015

Chłodnik jagodowy z pierożkami z kaszą jaglaną




Latem warto korzystać z tego co jest naprawdę dobre- a więc sezonowych owoców. Na upalne dni polecam Wam pyszny chłodnik owocowy z maleńkimi pierożkami nadziewanymi  kaszą jaglaną. Pycha spróbujcie:)


Chłodnik jagodowy z pierożkami z kaszą jaglaną

Pierogi 

składniki:
 
  1 szklanka  mąki pszennej poznańskiej
1 jajo
ok .1/2 szklanki jagód
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( u mnie Kupiec)
ok. 150-200ml  ciepłej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie serka jagodowego z maliną/ bądź 100 gram półtłustego twarogu
1 łyżka oleju
ok 250-300 ml mleka

Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie- dodajemy łyżkę oleju i jajko. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę. W zależności od mąki może być jej więcej lub mniej- ciasto ma być elastyczne. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy  na kilka minut. W międzyczasie nastawiamy w dużym garnku wodę- którą solimy i dodajemy 1 łyżkę oleju.

  Farsz: Kaszę podprażamy na suchej patelni a następnie dokładnie płuczemy. Gotujemy na sypko na mleku. Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, owocami i ewenualnie 1/2 rozkłóconego jaja.  Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto wałkujemy  na kilka mm grubości. Małą szklaneczką  z cienkim rantem wycinamy kółeczka. Na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania). Z ciasta formujemy maleńkie sakiewki, albo lepimy tradycyjne małe pierożki. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1,5-2 minut od  wypłynięcia na wierzch

 

chłodnik
200 ml jogurtu naturalnego (- dwie łyżki do dekoracji)
250 ml mleka- krowiego bądź np. migdałowego
250 ml kefiry naturalnego 
1 duży dojrzały banan
  1 szklanka jagód
 1/2 szklanki borówek
ewentualnie miód/cukier do smaku


Banany miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jagody  oraz napoje nabiałowe i całość miksujemy. W razie potrzeby dosładzamy. Następnie dodajemy borówki.  Gotowy chłodnik przelewamy do talerzy. . Na wierzch wykładamy pierożki i dekorujemy jogurtem oraz mięta.


Gotuj w zdrowym stylu




1 komentarz:

  1. jeeeej taki chłodnik bym z chęcią zjadła.. musiał być przepyszny, w każdym razie na taki wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena