poniedziałek, 6 lipca 2015

Orzeźwiający torcik lodowy Ice blue


Pamiętacie ten torcik,dziś mam  dla Was przepis na ciasto,do którego inspiracją był właśnie torcik miętowy. Tym razem postanowiłam, że do przygotowania użyję landrynki o smaku lodowym. Ciasto wyszło wspaniałe- orzeźwiające i o przyjemnym lodowym zapachu. Zdecydowanie polecam.

Orzeźwiający torcik  Icy blue

 

Biszkopt (na dużą blaszkę):

5 jaj dużych 
1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
                                                            ¾  szklanki drobnego cukru

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec,dodajemy suche składniki delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej  formy prostokątnej/kwadratowej i pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestudzenia. 
Masa Icy blue z czekoladą
 1 l  mleka
3 opakowania  budyniu śmietankowego/waniliowego
250-300 g landrynków "lodowych-ice"
 ok. 3 łyżki cukru 
1/2 szklanki wody
250 g  masła
3 paski czekolady gorzkiej 
 200 gram borówek (opcjonalnie jagody)

Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę i wkładamy cukierki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. W drugim garnku  przygotowujemy budyń i do gorącego wlewamy gotowy, gorący syrop i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Warto przykryć wierzch folią,aby nie utworzył nam się gruby kożuch. jeśli masa ma nam szybciej przestygnąć warto wyłożyć ją na płasko na większą powierzchnię-np. duża taca. Po przestudzeniu masło ucieramy do puszystości i stopniowo dodajemy budyń. Do gotowej masy ścieramy na grubych oczkach 3 paski gorzkiej czekolady, dokładamy borówki/ jagody i delikatnie mieszamy łyżką.
Masa piankowa
  350 ml śmietanki kremówki 30-36 %
1 opakowanie  serka z jabłkiem i gruszką/ lub serka waniliowego
150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 galaretki niebieskie + 250 ml wrzątku (galaretki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy odstawiamy do przestudzenia)


Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt/śmietanę i chwilę miksujemy.Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę. Jeśli masa jest wystarczająco dla nas słodka zostawiamy, jeśli za mało dodajemy puder i jeszcze chwile miksujemy. 

Dodatkowo:
  poncz do nakropienia biszkoptu- ok200 ml
dżem ananasowy-mały słoiczek
galaretka na wierzch- niebieska rozpuszczona w 350 ml wody i pokrojona w kosteczkę
biszkopty
Przełożenie:

Biszkopt nasączamy delikatnie naparem z kawy. Na biszkopt wykładamy masę lodową z kawałkami czekolady. Na warstwę tej masy kładziemy ściśle ułożone biszkopty które wcześniej na chwilę zanurzamy w ponczu-spodnią warstwę. Jako ostatnią wykładamy tężejącą masę piankową- wyciskałam ją za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Całość dekorujemy galaretką i wstawiamy do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Rady:
Jeśli ciasto mamy w zamiarze przygotować w ciągu jednego dnia, i zależy nam na czasie, warto najpierw przygotować masę z landrynkami  i galaretki bo na nie musimy dłużej poczekać. Galaretki, czy masa szybciej przestygną jeśli wylejemy je na większe powierzchnie.
Do masy możemy również dodać odrobinę likieru o smaku tych cukierków.
Jeśli  chcecie aby galaretka na wierzchu bardziej się trzymała, proponuję najpierw wylać dodatkowo galaretkę niebieską albo jakąś o w miarę bezbarwnym kolorze-chyba pina colada będzie najjaśniejsza imitując tafle lodu:) 
 a to moja śliczna modeleczka chrześnica Hania:0

1 komentarz:

  1. Ależ błękitne! Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena