piątek, 17 lipca 2015

Torcik na zimno z masą gruszkowo-jabłkową i owocami

 

Dziś mam dla Was ciasto, które z  powodzeniem możecie przygotować na kończący się niestety sezon truskawkowy...z czego w ogóle się nie cieszę. Jako ciekawostkę dodam, że torcik ten z niewielkimi modyfikacjami przygotowałyśmy wraz z ekipą Agnieszki z bloga Najsmaczniejsze podczas finału konkursu almette fruit.

 

Torcik na zimno z masą gruszkowo-jabłkową i truskawkami

Galaretka na wierzch:

2 galaretki truskawkowe

1 łyżeczka żelatyny 

700-800 ml wody

Na początku przygotowujemy galaretkę, aby mogła tężeć już  w trakcie pieczenia ciasta. Gdy będzie lekko przestudzona, wstawiamy do lodówki.

Biszkopt:

3-4 jaja

4 łyżki cukru

  5 łyżek mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jaja oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie. dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do kwadratowej formy o boku 20 cm, albo do  tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut i odstawiamy do przestudzenia.

Masa:

1 opakowanie serka gruszkowo-jabłkowego

400 ml śmietany kremówki

1 łyżka jogurtu naturalnego 

1/2 galaretki o smaku gruszkowym  rozpuszczone w 100-150 ml wrzątku

1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości .
Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy serek oraz jogurt.  Na koniec dodajemy przestudzoną galaretkę i mieszamy. Masę warto wstawić na kilka minut do lodówki.

Dodatkowo:
Owoce do dekoracji- u mnie truskawki
 poncz do nasączania- sok z limonki do smaku- 200 ml wody-1 łyżeczka cukru brązowego
dżem brzoskwiniowy- mały słoiczek

Przełożenie:

Biszkopt delikatnie nasączony ponczem-dżem brzoskwiniowy (albo ananasowy, lub inny ulubiony)-masa  owoce- tężejąca galaretka.


* Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych ulubionych owoców, również smak serka możemy dopasować do swoich ulubionych smaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena