Pozostając w klimacie zdrowej kuchni i wpisów zainspirowanych książką Pana Gacy mam dla Was kolejny wpis. O dobroczynnych właściwościach nasion Chia już Wam wspominałam w przepisie na napój energetyczny. Kto mnie zna, ten wie że uwielbiam budynie i tego typu desery. Kilka miesięcy temu zaproponowałam Wam podobny deser z użyciem tapioki. Pudding z nasion chia przypomina w smaku pudding z tapioki, też ma żelowo-galaretkowatą delikatną konsystencję,a jego dodatkową zaletą jest to, że robi się go dziecinnie łatwo i możemy go przygotować wcześniej i może na nas czekać w lodówce kilka dni.Pudding możemy podać jako pyszny zdrowy deser czy też śniadanie.
Pudding kokosowy z nasionami chia
składniki dla dwóch osób
150 ml mleczka kokosowego
100 ml mleka
3 łyżki nasion chia
*1,2-1łyżeczka syropu z agawy/miodu
4 kostki gorzkiej czekolady
1 banan lub inne ulubione owoce
Przygotowanie:
Do słoiczka wlewamy obydwa rodzaje mleka i wsypujemy nasionka chia.Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy 2-3 minuty. Odstawiamy. Po ok 10 minutach znów mieszamy. Czynność tą warto powtórzyć jeszcze kilka razy. Pudding dosładzamy wedle uznania. Ja dodałam odrobinę syropu na końcówkę łyżeczki. Deser odstawiamy najlepiej na kilka godzin-lub całą noc d lodówki. Przed podaniem starłam na wierzch po dwie kostki gorzkiej czekolady i udekorowałam plasterkami bananów.
*dosładzamy do smaku według uznania
*mleko krowie możemy zastąpić innym mlekiem roślinnym
inspirację znalazłam tutaj
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńbo smak tkwi w prostocie i magii nasion chia :)
OdpowiedzUsuńczy chia powoduje ze z mleka robi sie zawiesina? :) dopiero zaczynam przygodę ze "zdrową kuchnią", jeszcze nie miałam styczności z chią, a deser wyglada dosyc tajemniczo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Z mleka jak i również z innych płynów tworzy się tak budyniowo-żelowa konsystencja.
UsuńJato pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń