czwartek, 15 stycznia 2015

Batoniki owsiano-migdałowe



Zainspirowana zdrowszymi przepisami które znalazłam w tej książce zrobiłam wczoraj te pożywne batoniki.Idealne jako zdrowa, sycąca na długo przekąska. Batoniki w wersji bogatszej można polać w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. To co bardzo lubię w takich wypiekach, to to że możemy dodać właściwie to co mamy pod ręką- orzechy, suszone śliwki, rodzynki to wszystko co najbardziej lubimy.


Batoniki owsiano-migdałowe:

 

1 szklanka płatków owsianych górskich

3/4 szklanki płatków migdałowych

1/2 szklanki mleka

1-2 łyżki miodu/syropu z agawy

 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

po 1 łyżce: nasion chia, suszonej żurawiny, owoców goi

3-4 łyżki zarodków pszennych

8-10 suszonych moreli pokrojonych w małe cząstki


Płatki i nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć dosyć gęstą, zwartą konsystencje. Jeśli byłaby zbyt rzadka dodajemy więcej bakali, gdyby była zbyt sypka dodajemy odrobinę mleka bądź jogurtu.
Masę  wykładamy do małej keksówki wyłożonej pergaminem, lekko dociskamy,wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.20-25 minut.

Lekko przestudzone ciasto kroimy na małe batoniki. Z podanej porcji otrzymamy 8-10 batoników


3 komentarze:

  1. batoniki przepyszne i pełne zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi być smaczne i w dodatku fit :)
    www.sylwiaszewczyk.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena