Pozostając w klimacie zdrowych przepisów i zainspirowana pomysłami Pana Konrada Gacy, chciałam Wam zaproponować bardzo pożywny koktajl, który wspaniale może się sprawdzić na śniadanie czy drugie śniadanie. W kilka minut otrzymamy coś co jest zdrowe, sycące a przy tym pyszne.:)Niektórych może zaskoczyć dodatek jarmużu, ale warto po niego sięgać m.in.ze względu na wysoką zawartość wapnia żelaza, witamin oraz przeciwutleniaczy.
Koktajl z jarmużu, banana i jogurtu
2 banany
mała garść posiekanego jarmużu (jeśli sięgniemy po więcej nasz koktajl nabierze bardziej intensywnego zielonego koloru i będzie jeszcze bogatszy w cenne składniki)
150 ml jogurtu naturalnego
200-250 ml mleka odtłuszczonego
sok z limonki (do smaku)
miód do smaku/ksylitol
mała garść płatków pełnoziarnistych
suszona żurawina- 2 łyżeczki
Do wysokiego naczynia wkładamy banany, jarmuż, jogurt, mleko i całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy sok z limonki i miód (ksylitol) według upodobań. Gotowy koktajl posypujemy pokruszonymi płatkami i suszoną żurawiną.
W zależności od konsystencji jaką chcemy otrzymać można zwiększyć ilość mleka.
Mleko krowie można zastąpić innym mlekiem- np. kokosowym, migdałowym, sojowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena