piątek, 9 stycznia 2015

Napój energetyczny Chia fresca




Jakiś czas temu zauważyłam ze na blogach pojawiły się przepisy z użyciem nasion chia. Najpierw pomyślałam że to kolejna moda,fascynacja która szybko minie. Mimo wszystko już jakiś czas temu zamówiłam te małe, magiczne ziarenka...i początkowo kompletnie o nich zapomniałam. Kilka dni temu przeczytałam książkę Konrada Gacy i postanowiłam, że warto sięgnąć po coś nowego, zdrowszego. Czasem wystarczy trochę zmodyfikować składniki aby otrzymać coś lepszego dla naszego organizmu. I tak w mojej głowie zrodził się pomysł by wykorzystać ten zapomniany składnik, o którym wcześniej tyle czytałam. Jako pierwsze przygotowałam pyszny pudding następnie, a właściwie równolegle napój z nasionkami chia.
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach, łatwo przyswajalnego białka, dużej ilości błonnika (dzięki czemu dają uczucie sytości na długi czas), bogatym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Chia, pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, gdzie była uprawiana  już w czasach Azteków jako pokarm wysokoenergetyczny dla sportowców.
 O innych nieocenionych zaletach tych ziaren, możecie szerzej poczytać w internecie czy tez w książkach.


Napój który dziś Wam proponuję, jest więc niezwykle zdrowy a przy tym pożywny. Same nasiona nie mają jakiegoś konkretnego smaku czy zapachu, świetnie natomiast żelują płyny dzięki czemu same mają taką śluzowatą strukturę, przypominając poniekąd namoczone nasiona lnu.

Napój energetyczny Chia fresca

Składniki na ok.450 ml płynu:

400 ml wody mineralnej

1 łyżka nasion chia

ok 30-70  ml soku z limonki

1-2 łyżki syropu z agawy/miodu


Składniki dokładnie mieszamy ze sobą powtarzając  tę czynność co kilka minut (doskonale sprawdza się do tego zakręcony słoik czy też shaker. Łączymy z syropem/miodem i sokiem z limonki.
Napój jest gotowy po ok. 15-20  minutach.

inspiracje i informacje  znalazłam tutaj i tutaj
Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Z nasion chia uzyskuje się około 25-30% oleju, w większości kwasu linolenowego Nasiona zawierają 20% łatwo przyswajalnego białka, 34% tłuszczu Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie (ok. 64%) kwasów tłuszczowych omega-3, jednak nie dorównuje nasionom siemienia lnianego Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością Nasiona chia nie zawierają glutenu Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk Zawierają śladowe ilości sodu Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków, spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać wodę w organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Z nasion chia uzyskuje się około 25-30% oleju, w większości kwasu linolenowego Nasiona zawierają 20% łatwo przyswajalnego białka, 34% tłuszczu Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie (ok. 64%) kwasów tłuszczowych omega-3, jednak nie dorównuje nasionom siemienia lnianego Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością Nasiona chia nie zawierają glutenu Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk Zawierają śladowe ilości sodu Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków, spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać wodę w organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Z nasion chia uzyskuje się około 25-30% oleju, w większości kwasu linolenowego Nasiona zawierają 20% łatwo przyswajalnego białka, 34% tłuszczu Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie (ok. 64%) kwasów tłuszczowych omega-3, jednak nie dorównuje nasionom siemienia lnianego Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością Nasiona chia nie zawierają glutenu Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk Zawierają śladowe ilości sodu Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków, spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać wodę w organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/

1 komentarz:

  1. Rety, też mam chia- rzucone w szafce i zapomniane!!! Dzięki za przypomnienie :) A napój bardzo ciekawy! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena