Jakiś czas temu zauważyłam ze na blogach pojawiły się przepisy z użyciem nasion chia. Najpierw pomyślałam że to kolejna moda,fascynacja która szybko minie. Mimo wszystko już jakiś czas temu zamówiłam te małe, magiczne ziarenka...i początkowo kompletnie o nich zapomniałam. Kilka dni temu przeczytałam książkę Konrada Gacy i postanowiłam, że warto sięgnąć po coś nowego, zdrowszego. Czasem wystarczy trochę zmodyfikować składniki aby otrzymać coś lepszego dla naszego organizmu. I tak w mojej głowie zrodził się pomysł by wykorzystać ten zapomniany składnik, o którym wcześniej tyle czytałam. Jako pierwsze przygotowałam pyszny pudding następnie, a właściwie równolegle napój z nasionkami chia.
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach, łatwo przyswajalnego białka, dużej ilości błonnika (dzięki czemu dają uczucie sytości na długi czas), bogatym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Chia, pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, gdzie była uprawiana już w czasach Azteków jako pokarm wysokoenergetyczny dla sportowców.
O innych nieocenionych zaletach tych ziaren, możecie szerzej poczytać w internecie czy tez w książkach.
Napój który dziś Wam proponuję, jest więc niezwykle zdrowy a przy tym pożywny. Same nasiona nie mają jakiegoś konkretnego smaku czy zapachu, świetnie natomiast żelują płyny dzięki czemu same mają taką śluzowatą strukturę, przypominając poniekąd namoczone nasiona lnu.
Napój energetyczny Chia fresca
Składniki na ok.450 ml płynu:
400 ml wody mineralnej
1 łyżka nasion chia
ok 30-70 ml soku z limonki
1-2 łyżki syropu z agawy/miodu
Składniki dokładnie mieszamy ze sobą powtarzając tę czynność co kilka minut (doskonale sprawdza się do tego zakręcony słoik czy też shaker. Łączymy z syropem/miodem i sokiem z limonki.
Napój jest gotowy po ok. 15-20 minutach.
Zawierają dużą ilość
błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia
długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla
osób zmagających się z nadwagą i otyłością
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Zawierają dużą ilość
błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia
długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla
osób zmagających się z nadwagą i otyłością
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Z nasion chia uzyskuje
się około 25-30% oleju, w większości kwasu linolenowego
Nasiona zawierają 20% łatwo przyswajalnego białka, 34% tłuszczu
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie (ok. 64%) kwasów
tłuszczowych omega-3, jednak nie dorównuje nasionom siemienia lnianego
Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ
trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona
chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością
Nasiona chia nie zawierają glutenu
Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich
jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk
Zawierają śladowe ilości sodu
Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla
diabetyków, spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich
poziom we krwi
Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać wodę w
organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym
uzupełnieniem diety sportowców
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Z nasion chia uzyskuje
się około 25-30% oleju, w większości kwasu linolenowego
Nasiona zawierają 20% łatwo przyswajalnego białka, 34% tłuszczu
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie (ok. 64%) kwasów
tłuszczowych omega-3, jednak nie dorównuje nasionom siemienia lnianego
Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ
trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona
chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością
Nasiona chia nie zawierają glutenu
Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich
jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk
Zawierają śladowe ilości sodu
Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla
diabetyków, spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich
poziom we krwi
Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać wodę w
organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym
uzupełnieniem diety sportowców
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Z nasion chia uzyskuje
się około 25-30% oleju, w większości kwasu linolenowego
Nasiona zawierają 20% łatwo przyswajalnego białka, 34% tłuszczu
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie (ok. 64%) kwasów
tłuszczowych omega-3, jednak nie dorównuje nasionom siemienia lnianego
Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ
trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona
chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością
Nasiona chia nie zawierają glutenu
Wykazują dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich
jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk
Zawierają śladowe ilości sodu
Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla
diabetyków, spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich
poziom we krwi
Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać wodę w
organizmie. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym
uzupełnieniem diety sportowców
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chia-magiczny-produkt/
Rety, też mam chia- rzucone w szafce i zapomniane!!! Dzięki za przypomnienie :) A napój bardzo ciekawy! :)
OdpowiedzUsuń