Kiedyś mówiłam Wam, że nie lubiłam serników, teraz nie tylko je często robię ale również sięgam po nie z coraz większą przyjemnością. Przepis mam od mojej ulubionej cioci i siostry:).
Ciasto jest niezwykle aromatyczne a sam sernik bardzo puszysty. Szczerze polecam, jeśli nie lubicie gdy w takim wypieku jest dużo ciasta, proponuję zrobić połowę porcji ciasta cynamonowego.
Ciasto cynamonowe:
250 gram masła/margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 szklanka wody
Podane wyżej składniki zagotowujemy i studzimy.
4 duże jaja (oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dzieląc na trzy części dodajemy do ciasta. Połowę wykładamy na dużą blaszkę. Jeśli nie lubicie zbyt dużej ilości ciasta w serniku śmiało można przygotować połowę tej porcji i wyłożyć tylko na spód.Ser:
1 kg sera 2-3 krotnie mielonego
250 gram masła
6 jaj
40 gram (1 opakowanie) proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki cukru waniliowego
kilka kropel ulubionego olejku- np. pomarańczowego
Do misy robota przekładamy masło które ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka wraz z cukrami i miksujemy. Jako kolejne dodajemy ser oraz przesianą mąkę i proszek budyniowy, całość miksujemy. Na koniec, stopniowo dodajemy ubitą pianę, lejek i całość delikatnie mieszamy. Gdyby masa serowa okazała się mało słodka-dosładzamy.
Gotową masą serową wykładamy na warstwę z ciastem. Jeśli przygotujecie je tak jak ja z całej porcji połowę ciasta rozprowadzamy na masie serowej (ma ono konsystencję przypominającą ciast ucierane).
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 60-70 minut .
*Na początku piekłam w opcji od spodu przełączając pod koniec na opcję pieczenia góra-dół.
Pyszny jest bardzo polecam. Wczoraj upiekłam. Piekłam równo 70 minut.
OdpowiedzUsuń