wtorek, 30 września 2014

Sernik na zimno z galaretką z musu z dyni



Mam dziś dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Ostatnio trafiłam na targu na takie intensywnie pomarańczowe i od razu pomyślałam aby przygotować z niej coś słodkiego. I tak powstał lekki serniczek na zimno z pyszną galaretką pachnącą pomarańczami.

Sernik na zimno  z galaretką z musu z dyni


Biszkopt:

3 jaja

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jaja oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie. dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

Galaretka:

1 kg intensywnie pomarańczowej dyni

400 ml soku z pomarańczy

1 galaretka pomarańczowa

Dynię obieramy, kroimy w drobne cząstki i i wstawiamy do rondelka z sokiem. Gotujemy do miękkości pod koniec dodając  proszek galaretki. Całość blendujemy. studzimy

Masa:

1 opakowanie serka gruszkowo-jabłkowego Almette

400 ml śmietany kremówki

1 łyżka jogurtu naturalnego

cukier  puder do smaku

1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości żelatyny.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy serek oraz jogurt. Dosładzamy do smaku  pudrem. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.

Przełożenie :
biszkopt-woda z cytryną i cukrem do nasączenia-1/3 masy-galaretka z dyni-pozostała część masy.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena