Mam dziś dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Ostatnio trafiłam na targu na takie intensywnie pomarańczowe i od razu pomyślałam aby przygotować z niej coś słodkiego. I tak powstał lekki serniczek na zimno z pyszną galaretką pachnącą pomarańczami.
Sernik na zimno z galaretką z musu z dyni
Biszkopt:
3 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie. dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.Galaretka:
1 kg intensywnie pomarańczowej dyni
400 ml soku z pomarańczy
1 galaretka pomarańczowa
Dynię obieramy, kroimy w drobne cząstki i i wstawiamy do rondelka z sokiem. Gotujemy do miękkości pod koniec dodając proszek galaretki. Całość blendujemy. studzimyMasa:
1 opakowanie serka gruszkowo-jabłkowego Almette
400 ml śmietany kremówki
1 łyżka jogurtu naturalnego
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości żelatyny.Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy serek oraz jogurt. Dosładzamy do smaku pudrem. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.
Przełożenie :
biszkopt-woda z cytryną i cukrem do nasączenia-1/3 masy-galaretka z dyni-pozostała część masy.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pomysłowy :) Podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuń