sobota, 27 września 2014

Kruche babeczki z serkiem gruszkowo-jabłkowym i brzoskwiniami



Zapewne, zauważyliście, że ostatnio pojawia się spora liczba postów z pomysłami na wykorzystanie serków.Dziś kolejna taka propozycja. Kruche babeczki z warstwą aromatycznego serka, pieczoną brzoskwinią i miodowo-orzechowym sosem..Szczerze polecam. Babeczki nie dość,że pięknie wyglądają to i tak samo smakują.

Kruche babeczki z serkiem gruszkowo-jabłkowym i brzoskwiniami

 

Ciasto:

250 g masła

60-70 gram pudru

250 gram mąki pszennej

100 gram krupczatki

1 łyżka kwaśnej śmietany

3-4 żółtka

Z podanych składników :mąka, puder, masło, żółtka, śmietana wyrabiamy szybko gładkie ciasto.Ciasto dobrze jest wstawić na przynajmniej 30 minut do lodówki/zamrażarki.Po podanym czasie leżakowania ciasta  wyjmujemy je i cienko wałkujemy. Wypełniamy ciastem foremki na babeczki i wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do lekkiego zarumienienia- na około 5-7 minut.


Nadzienie: 

2 serki Almette  fruit z gruszką i jabłkiem

1 jajo

50 ml kremówki

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy do smaku

Serek łączymy z jajkiem, cukrem (do smaku) śmietanką i łyżeczką mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Nakładamy do połowy wysokości babeczek. Na wierzch każdej kładziemy połówki/ćwiartki brzoskwiń i polewamy sosem z miodu i orzechów.
Rozkruszone orzechy podprażamy na patelni z dodatkiem miodu.
Babki pieczemy jeszcze około 15 minut. 

Dodatkowo:
4-5 łyżek miodu
 garść orzechów włoskich 
brzoskwinie

 

 

1 komentarz:

  1. Mmm, ależ są śliczne! Jestem pewna, że smakowały równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena