Zapewne, zauważyliście, że ostatnio pojawia się spora liczba postów z pomysłami na wykorzystanie serków.Dziś kolejna taka propozycja. Kruche babeczki z warstwą aromatycznego serka, pieczoną brzoskwinią i miodowo-orzechowym sosem..Szczerze polecam. Babeczki nie dość,że pięknie wyglądają to i tak samo smakują.
Kruche babeczki z serkiem gruszkowo-jabłkowym i brzoskwiniami
Ciasto:
250 g masła
60-70 gram pudru
250 gram mąki pszennej
100 gram krupczatki
1 łyżka kwaśnej śmietany
3-4 żółtka
Nadzienie:
2 serki Almette fruit z gruszką i jabłkiem
1 jajo
50 ml kremówki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy do smaku
Serek łączymy z jajkiem, cukrem (do smaku) śmietanką i łyżeczką mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Nakładamy do połowy wysokości babeczek. Na wierzch każdej kładziemy połówki/ćwiartki brzoskwiń i polewamy sosem z miodu i orzechów.Rozkruszone orzechy podprażamy na patelni z dodatkiem miodu.
Babki pieczemy jeszcze około 15 minut.
Dodatkowo:
4-5 łyżek miodu
garść orzechów włoskich
brzoskwinie
Mmm, ależ są śliczne! Jestem pewna, że smakowały równie pysznie :)
OdpowiedzUsuń