Na zakończenie dnia mam dla Was przepis na tartę serową z warstwą karmelizowanych fig. Kruche ciasto, delikatna masa z serków zwieńczone warstwą słodkich fig. Polecam skorzystać z sezonu który jeszcze trwa na figi i przygotować ten pyszny deser.
Tarta serowa z karmelizowaną figą
ciasto:200 g masła
50 gram pudru
220 gram mąki pszennej
80 gram mąki kukurydzianej
3-4 żółtka
karmelizowane figi:
4-6 fig
3 łyżki miodu
150 ml nalewki gruszkowej
Umyte figi kroimy w plasterki.Miód z nalewką przekładamy do rondelka i ogrzewamy do zredukowania.Na sam koniec wkładamy na chwilę plasterki fig-mają się tylko zanurzyć w przygotowanej glazurze.
Masa:
2 serki śmietankowe Almette
250 gram serka mascarpone
5-6 łyżek cukru waniliowego
3 żółtka
60 gram proszku budyniowego śmietankowego
100 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej misy i dokładnie miksujemy blenderem aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód tarty. Na wierzch układamy figi. Całość wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Mmm, cudowna :)
OdpowiedzUsuń