niedziela, 28 września 2014

Tarta serowa z karmelizowaną figą



Na zakończenie dnia mam dla Was przepis na tartę serową z warstwą karmelizowanych fig. Kruche ciasto, delikatna masa z serków zwieńczone warstwą słodkich fig. Polecam skorzystać z sezonu który jeszcze trwa na figi i przygotować ten pyszny deser.



 Tarta serowa z karmelizowaną figą

 ciasto:

200 g masła

  50 gram pudru

220 gram mąki pszennej

80 gram mąki kukurydzianej

3-4 żółtka

Z podanych składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto.Ciasto wstawiamy na ok. 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Na wierzch wysypujemy kulki ceramiczne aby ciasto się nie wybrzuszyło. Wstawiamy do piekarnika na ok.10-13 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto ma być lekko rumiane. Wyjmujemy i studzimy.

karmelizowane figi:

 4-6 fig 

3 łyżki miodu

150 ml nalewki gruszkowej

Umyte figi kroimy w plasterki.Miód z nalewką przekładamy do rondelka i ogrzewamy do zredukowania.
Na sam koniec wkładamy na chwilę plasterki fig-mają się tylko zanurzyć w przygotowanej glazurze.

Masa: 

2  serki śmietankowe Almette

250 gram serka mascarpone 

5-6 łyżek cukru waniliowego

3 żółtka

60 gram proszku budyniowego śmietankowego

100 ml śmietany kremówki 

Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej misy i dokładnie miksujemy blenderem aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód tarty. Na wierzch układamy figi. Całość wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.




1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena