czwartek, 24 kwietnia 2014

Truskawkowy sernik na zimno

  Jeśli  ktoś lubi serniki na zimno, takie lekkie, owocowe to ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Zamiast truskawek możecie użyć innych owoców, np. malin czy jagód.
Sernik ma lekką, kremowo- piankową  konsystencję i wspaniale chłodzi w upalne dni.


Truskawkowy sernik na zimno

Biszkopt:
  5 jaj dużych
3/4 szklanki cukru
 1 szklanka (niepełna) mąki pszennej
                                                             2 łyżki  mąki ziemniaczanej


Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca  i stopniowo dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni (bez termoobiegu- pod koniec przełączamy dopiero na górę i dół). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej.

Masa serowa:
1 kg sera twarogu w wiaderku (mielonego)
2 galaretki truskawkowe + 2 czubate  łyżki żelatyny+ 250 ml wrzątku
0,5 l śmietany kremówki 
150 ml mleka
cukier drobny, najlepiej puder z wanilią- do smaku
Galaretki wraz z żelatyną zalewamy gorącą wodą dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia- galaretki w chwili dodawania do masy mają lekko tężeć. Ser chwilę miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy kremówkę dodając 3-4 łyżki cukru z wanilią a  pod koniec mleko. Do sera dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy przestudzone, tężejące galaretki. Jeśli masa jest niewystarczająco słodka, dosładzamy:)

Dodatkowo:
3 galaretki truskawkowe+ 1 l wrzątku- odstawiamy do tężenia
0,5 kg truskawek umytych, osuszonych i pokrojonych w cząstki.
woda z sokiem cytrynowym i cukrem do nasączenia biszkoptu

Przełożenie:
Biszkopt nasączamy delikatnie wodą z sokiem i wykładamy połowę masy serowej a na nią truskawki.Wykładamy pozostałą masę i wyrównujemy powierzchnię (truskawki możemy też po prostu wmieszać do masy). Sernik odstawiamy do lodówki do stężenia na ok.30-40 minut. Na koniec wylewamy na niego przestudzoną, tężejąc galaretkę i odstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

 * Ciasto przygotowywałam w blaszce, aby masa i galaretka nie spływały po bokach z ciasta. Podane składniki wystarczyły na dużą blachę.

* jeśli masa po dodaniu galaretek dla Was jest mało  słodka, dodajemy puder i chwilę miksujemy.


2 komentarze:

  1. Ale piękny serniczek, też muszę zrobić, twarożek Pilos też kupuję, bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena