Te ciasteczka robi się naprawdę błyskawicznie, są kruchutkie i naprawdę pyszne. ja do nadzienia wykorzystałam nutellę i krem kokosowy, ale można je też przełożyć jakąś twardą marmoladą albo po prostu posypać cukrem.
Kruche ciasteczka przekładane kremem
Kruche ciasteczka przekładane kremem
w kilka chwil
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
2 żółtka
200 g zimnego masła, zimnego
100 g cukru pudru, ja wykorzystałam trzcinowy
dodatkowo: kilka łyżek nutelli/kremu kokosowego
Mąkę wysypujemy na stolnicę.a następnie na środku robimy zagłębienie i wykładamy tam nasze składniki.Ciasto wyrabiamy początkowo nożem a następnie szybko formujemy zimnymi dłońmi. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki (można i na noc). Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy foremką kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (góra-dół) ok 5 minut. Po wystudzeniu smarujemy cienko kremem albo marmoladą.
*Aby uzyskać efekt taki jak na zdjęciu w jednym ciasteczku z pary należy zrobić dziurkę mniejszą foremką
* Gdyby ciasto było zbyt luźne, dodajemy więcej mąki.
* Gdyby ciasto było zbyt luźne, dodajemy więcej mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena