Dziś mam dla Was przepis na ciasto które jest dosyć pracochłonne, ale warte przygotowania. Zadowoleni powinni być szczególnie miłośnicy maku i sera. Ciasto idealnie wpasowuje się w listę wielkanocnych wypieków, dlatego zachęcam do wypróbowania. Przepis jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, bo w podobnej wersji znalazłam w zeszycie mojej mamy.
Ciasto mak-ser-jabłka
Na ciasto półkruche:
350 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
1 łyżka kwaśnej śmietany
180-200 g masła
4żółtka
1/2 szklanki pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto musimy podzielić na dwie części- z czego 1 po rozwałkowaniu i wyłożeniu na dużą blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok 15-20 minut na złoty kolor, a drugą pozostawiamy w lodówce.
Masa makowa:
300 g suchego maku- sparzony i co najmniej dwukrotnie zmielony:najlepiej trzykrotnie
3 jaja
*180 g cukru
2 łyżki miodu
50 g masła
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka manny
około 100 g drobno posiekanych bakalii- ja dodałam orzechy, rodzynki, i skórkę z pomarańczy
zapach migdałowy
Masło ucieramy wraz z cukrami (na początku polecam zostawić trochę cukru, i w razie konieczności dosłodzić) a następnie dodajemy żółtka, miód i stopniowo mak cały czas ucierając.Na koniec dodajemy bułkę tartą,mannę oraz bakalie i mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli delikatnie mieszając dodajemy do masy makowej. Sprawdzamy słodkość i dodajemy odrobinę olejku migdałowego .
Drugie ciasto rozwałkowujemy na blaszkę (tej samej wielkości co poprzednia) i wykładamy masę makową. Wcześniej na spód możemy wyłożyć i cienko rozprowadzić np. dżem porzeczkowy.
Masa serowa:
500 g sera półtłustego- trzykrotnie zmielony
100 g masła
*3/4szklanki cukru pudru (sprawdźcie pod swoje gusta)
2 łyżki cukru z wanilią
4 żółtka
4 białka
1 proszek budyniowy śmietankowy/ waniliowy
opcjonalnie zapach śmietankowy/waniliowy
Masło ucieramy wraz z pudrem na puch i stopniowo dodajemy żółtka.Następnie dodajemy partiami zmielony ser i nadal ucieramy. Z białek ubijamy pianę dodając pod koniec cukier waniliowy i delikatnie łączymy z masą serową. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę z surową masą makową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy ok 45-50 minut.
Masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek kwaskowy lub 1 duży (litrowy) słoik jabłek prażonych
1 łyżka masła
2 galaretki cytrynowa/pomarańczowa
opcjonalnie cukier do smaku
Jeśli mamy całe jabłka, obieramy je ze skórki, ścieramy na tartce, lub kroimy w drobne cząsteczki podlewamy odrobiną wody, dodajmy masło i dusimy aż jabłka będą uprażone (kilkanaście minut)- należy je często mieszać aby się nie przypaliły. . Jeśli korzystamy z gotowych jabłek prażonych to od tej chwili nasza praca przy nich wygląda tak samo- do gorącej masy jabłkowej dodajemy suchy proszek galaretki i ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. W razie konieczności dosładzamy- ja nie słodziłam.
Przełożenie.
Na upieczone i wystudzone ciasto z masą makowo-serową wykładamy przestudzone, ale nadal ciepłe (ok 30-40 stopni)jabłka i jeśli nie są już na tym etapie bardzo płynne, przykrywamy upieczonym blatem (jeśli masa jest zbyt "rzadka" odczekujemy kilka minut i dopiero przykrywamy delikatnie przygniatając ).
Ciasto udekorowałam rozpuszczoną polewą czekoladową .
*Wszystkie masy warto dosładzać stopniowo. Do masy serowej można dodać proszek do pieczenia, ale mi nie odpowiada jego zbyt duża ilość i smak.
jadłabym takie smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacyjne połączenie i z pewnością pyszne ciasto,prezentuje się bajecznie.Pozdrawiam ciepło.(www.nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuń