Przepis na to ciasto pochodzi z książki z przepisami siostry Anastazji. Biorąc pod uwagę to, że osobiście nie jestem wielką fanką serników i jadam je niezwykle okazjonalnie, to w takiej wersji, to ciasto mi smakowało. Sernik nie jest za słodki, a kwaskowatość sera przełamuje słodycz brzoskwiń i galaretek. Szczerze polecam.
Sernik przekładany na kruchym cieście z brzoskwiniami
Składniki ciasto:
250 gram mąki pszennej
50 gram krupczatki
60 gram cukru pudru
100-110 gram margaryny u mnie Palma z Murzynkiem
3-4 żółtka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników wyrabiamy szybko ciasto kruche- możemy odstawić je na kilka godzin do lodówki.Dzielimy na trzy równe części i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Masa serowa:
1 kg sera 2/3 krotnie mielonego
1 szklanka cukru pudru
100 gram rodzynek
20 dag masła
3 jaja
1 duży budyń waniliowy/śmietankowy
kilka kropel aromatu waniliowego
Ser ucieramy z jajami. W garnku najlepiej z grubym dnem, nastawiamy do gotowania masło , i na gorący rozpuszczony tłuszcz wykładamy masę serową, cały czas mieszając.Do gorącej masy dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rodzynki i aromat. Gotujemy do takiej konsystencji, że masa zacznie odchodzić od garnka.
dodatkowo
3 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 1 l wody
puszka brzoskwiń
Przełożenie (gorącą masą)
Ciasto-1/3 masy-ciasto-1/3 masy-ciasto-1/3 masy. Odstawiamy do przestudzenia i następnie na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń a następnie zalewamy tężejącą galaretką.
Też mam ten sernik na oku, ale jeszcze go nie robiłam. Może zrobię na weekend majowy?
OdpowiedzUsuńPolecam:))
Usuń