W czasie przygotowań do większych wypieków- jak np. w okresie Wielkanocy gdy pieczemy zwykle po kilka, kilkanaście ciast często zostają nam białka. Co można z nimi zrobić? Odpowiedź znajdziecie poniżej:)Poza tym świąteczny stół bez choćby jednej słodkiej babki to jakby nie te święta:)
Zmiksowałam jedne z moich ulubionych smaków i tak powstała babka trójwarstwowa: czekoladowo-kawowo-śmietankowa. Dzięki dodatkowi mleka i oleju ciasto jest wilgotne a jednocześnie bardzo lekkie i puszyste. Szczerze polecam. Jeśli nie odpowiada Wam takie połączenie smaków, możecie zrobić tylko o jednym smaku, czy też dwóch ulubionych.
Do przygotowania tej babki wykorzystałam jaja Farmio, które pochodzą od kur karmionych paszą wolną od GMO, a dodatkowo są badane na obecność antybiotyków.
Babka czekoladowo-kawowo-śmietankowa
Składniki:
4 białka jaj FARMIO (dużych)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cappucino +1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
Kilka kropel olejku- np. migdałowego
4 białka jaj FARMIO (dużych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżka kakao
Kilka kropel olejku- np. migdałowego
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek,olej i mleko i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Gotową masę dzielimy na trzy części- do jednej dodajemy kawy, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy bez zmian. Foremkę do babki (średniej wielkości) smarujemy masłem a następnie oprószamy bułką tartą. Wykładamy na przemian poszczególne warstwy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-45 minut.
Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.
*smak cappuccino jest dowolny.
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek,olej i mleko i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Gotową masę dzielimy na trzy części- do jednej dodajemy kawy, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy bez zmian. Foremkę do babki (średniej wielkości) smarujemy masłem a następnie oprószamy bułką tartą. Wykładamy na przemian poszczególne warstwy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-45 minut.
Składniki:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ekstrakt z wanilii i delikatnie połączyć.
Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać.
Formę na babkę (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wlewać na zmianę po łyżce każdego rodzaju ciasta. Piec w 180 st.C przez około 50 minut. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/04/pasiasta-babka-na-biakach.html#sthash.2cc3lETb.dpuf
Składniki:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ekstrakt z wanilii i delikatnie połączyć.
Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać.
Formę na babkę (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wlewać na zmianę po łyżce każdego rodzaju ciasta. Piec w 180 st.C przez około 50 minut. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/04/pasiasta-babka-na-biakach.html#sthash.2cc3lETb.dpuf
Składniki:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ekstrakt z wanilii i delikatnie połączyć.
Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać.
Formę na babkę (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wlewać na zmianę po łyżce każdego rodzaju ciasta. Piec w 180 st.C przez około 50 minut. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/04/pasiasta-babka-na-biakach.html#sthash.2cc3lETb.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena