czwartek, 3 kwietnia 2014

Torcik Wielkanocny


Jeśli Wielkanoc, to nie może zabraknąć jakiegoś pięknego wypieku którym podejmiemy naszych gości. Proponuję Wam, torcik czekoladowy z dwoma masami na bazie serków mascarpone o niezwykle kremowej konsystencji. Słodycz czekolady łamie orzeźwiający smak borówek, i kwaskowatych wiśni.



Torcik czekoladowy z dwoma kremami





biszkopt na tortownicę 22 cm :
5 jaj FARMIO-dużych
3/4 szklanki mąki pszennej 
2 łyżki mocnego kakao
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru

Białka oddzielamy od żółtek.najpierw  ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec cukier. Następnie, stopniowo dodajemy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy- najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką- jeśli mikserem to na niskich obrotach. Przekładamy do okrągłej formy i pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestudzenia.Po całkowitym przestudzeniu przekrawamy na pół otrzymując dwa równej grubości krążki. 

Masa 1:

1 serek mascarpone (250 g)
80 gram gorzkiej czekolady
250 ml kremówki 
1 łyżka śmietany 18%
ewentualnie cukier puder do smaku

Masa 2:
1 serek mascarpone
50 gram białej czekolady
250 ml kremówki
1 łyżka śmietany 18%
ewentualnie puder do smaku
Zarówno jedną jak i drugą masą przygotowujemy w ten sam sposób, tylko oddzielnie rozpuszczamy czekolady  i łączymy w całość  w oddzielnych naczyniach.
Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy kremówkę  na puszystą masę. Następnie dodajemy serki mascarpone i śmietanę 18 i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy przestudzoną ciemną czekoladę do drugiej białą i mieszamy do połączenia. Ważne aby czekolada miała właściwą temperaturę. Powinna być dobrze przestudzona, ale nadal płynna.

Dodatkowo:
250 gram borówek
250 ml naparu z mocnej kawy+ 2 łyżki wiśniówki
1 mały słoiczek dżemu z wiśni

Przełożenie
Pierwszy blat ciasta nasączmy delikatnie kawą a następnie wykładamy dżem wiśniowy. Później wykładamy ok. 3/4 masy czekoladowej a na nią umyte i osuszone borówki i * masę z białej czekolady. Przykrywamy drugim blatem który również delikatnie nasączamy naparem z kawy. Tort  delikatnie ugniatamy  a następnie smarujemy pozostałą masą. Brzegi obkładamy np. posypką czekoladową, startą czekoladą. Dekorację wykonałam z rozpuszczonej czekolady i *odrobiny pozostawionej wcześniej białej masy.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.


 

3 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena