Jeśli Wielkanoc, to nie może zabraknąć jakiegoś pięknego wypieku którym podejmiemy naszych gości. Proponuję Wam, torcik czekoladowy z dwoma masami na bazie serków mascarpone o niezwykle kremowej konsystencji. Słodycz czekolady łamie orzeźwiający smak borówek, i kwaskowatych wiśni.
Torcik czekoladowy z dwoma kremami
biszkopt na tortownicę 22 cm :
5 jaj FARMIO-dużych
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mocnego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Białka oddzielamy od żółtek.najpierw ubijamy na sztywno
białka, dodając pod koniec cukier. Następnie, stopniowo dodajemy żółtka, cały
czas ubijając. Na koniec, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy- najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką- jeśli mikserem to na niskich obrotach. Przekładamy do okrągłej formy i pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 170
stopni. Odstawiamy do przestudzenia.Po całkowitym przestudzeniu przekrawamy na pół otrzymując dwa równej grubości krążki.
Masa 1:
1 serek mascarpone (250 g)
80 gram gorzkiej czekolady
250 ml kremówki
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka śmietany 18%
ewentualnie cukier puder do smaku
Masa 2:
1 serek mascarpone
50 gram białej czekolady
250 ml kremówki
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka śmietany 18%
ewentualnie puder do smaku
Zarówno jedną jak i drugą masą przygotowujemy w ten sam sposób, tylko oddzielnie rozpuszczamy czekolady i łączymy w całość w oddzielnych naczyniach.
Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy kremówkę na puszystą masę. Następnie dodajemy serki mascarpone i śmietanę 18 i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy przestudzoną ciemną czekoladę do drugiej białą i mieszamy do połączenia. Ważne aby czekolada miała właściwą temperaturę. Powinna być dobrze przestudzona, ale nadal płynna.
Dodatkowo:
250 gram borówek
250 ml naparu z mocnej kawy+ 2 łyżki wiśniówki
1 mały słoiczek dżemu z wiśni
Przełożenie
Pierwszy blat ciasta nasączmy delikatnie kawą a następnie wykładamy dżem wiśniowy. Później wykładamy ok. 3/4 masy czekoladowej a na nią umyte i osuszone borówki i * masę z białej czekolady. Przykrywamy drugim blatem który również delikatnie nasączamy naparem z kawy. Tort delikatnie ugniatamy a następnie smarujemy pozostałą masą. Brzegi obkładamy np. posypką czekoladową, startą czekoladą. Dekorację wykonałam z rozpuszczonej czekolady i *odrobiny pozostawionej wcześniej białej masy.
wygląda bardzo ładnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie:)
UsuńWygląda fantastycznie, ślicznie go udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuń