sobota, 19 kwietnia 2014

Szybka babka piaskowa




Nie wiem jak u Was ale świąteczne wypieki zaczęłam dopiero wczoraj.Lubię jeść świeże ciasto, więc pieczenie zawsze odkładam na jak najpóźniej, a zwłaszcza te ciasta w których są masy albo świeże owoce.
Dziś mam dla Was przepis na szybką babkę piaskową. Ma dosyć zwartą konsystencję, raczej zaliczyłabym ją do bab ciężkich, sypkich, takich idealnych do kawy czy herbaty.


 
Do przygotowania użyłam znanej Wam na pewno Margaryny Palmy z Murzynkiem. Wraz z pozostałą grupką blogerów zostałam zaproszona do przetestowania margaryny w wykorzystaniu świątecznych wypieków. Margaryna jak zwykle, sprawdziła się znakomicie, zarówno do przygotowania ciasta jak i samej polewy. Palmę z murzynkiem polecam Wam też do przygotowania ciast kruchych, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.


 Szybka babka piaskowa z marmurkiem

 Składniki:

1 szklanka cukru


1 szklanka mąki pszennej (z czubkiem)


1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

4 jaja

aromat arakowy/rumowy


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem(250g)- rozpuszczamy


1 łyżka kakao ciemnego


Polewa: 80 gram margaryny Palma z Murzynkiem, 70 gram cukru pudru trzcinowego, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao

Jaja ubijamy  wraz z cukrem na puszystą pianę (nie będzie ona tak zwarta jak przy ubijaniu samych białek, ale konsystencja ma być lśniąca, puszysta). Następnie dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wcześniej przesiane) a następnie aromat. Mieszamy delikatnie do połączenia. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, bardzo ciepłą margarynę i mieszamy.Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. 2/3 ciasta wylewamy do formy/ do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 50 minut (większą część piekę na opcji grzanie dół, a pod koniec przestawiam na góra-dół.) Po przestygnięciu dekorujemy polewą i np. posypką czekoladową.

Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do małego garnuszka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania jednolitej, odpowiednio gęstej konsystencji.

*Do babki możemy też dodać drobne bakalie, np. mieszankę keksową



3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy01:29

    Przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy03:30

    Wygląda przepysznie i tak samo smakuje
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena