czwartek, 23 maja 2013

Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem

 

Sezon na rabarbar w pełni,przepisów w sieci na wykorzystanie tego dobrodziejstwa cała masa:)warto więc korzystać i przygotować coś pysznego dla siebie i bliskich- dżemy, kompoty, słodkie wypieki. Dziś mam dla Was ciasto. Do jego przygotowania wykorzystałam domowe, zsiadłe mleko.Właśnie, jeśli w upały Wam się ukwasi-nie wyrzucajcie! Zsiadłe mleko sprawdziło się tu znakomicie- nadało wspaniałej wilgotnej konsystencji i ciekawego smaku. Zdecydowanie polecam:) Jeśli nie mamy rabarbaru można wykorzystać inne owoce- świetnie nadadzą się np. śliwki.

  Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem

Składniki:

3-4 łodyżki rabarbaru

200 gram cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka zsiadłego mleka


  2 i 3/4 szklanki mąki 

4  jaja

120 ml oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji

Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w małe cząstki.

Jaja ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy.  Stopniowo dodajemy olej i miksujemy a później zsiadłe mleko. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy (drewnianą łyżką/ mikserem na najmniejszych obrotach do połączenia)
  Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem.Na wierzch ciasta wykładamy cząsteczki rabarbaru. Ja oprószyłam je wcześniej w 1 łyżce cukru.




 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 35-40 minut.

 

1 komentarz:

  1. Wiei całe nie piłam zsiadłego mleka... Ciacho musiało bardzo ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena