środa, 22 marca 2017

Babka bezglutenowa cytrynowa z olejem rzepakowym


I znowu mogę napisać...coraz bliżej święta. Tak, tak kochani:) Już niedługo wraz z bliskimi zasiądziemy do stołu wielkanocnego na którym na pewno nie zabraknie słodkich pyszności a wśród nich pięknych bab wielkanocnych. Do mojej wielkanocnej babki dodałam oleju rzepakowego, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość i jest lżejsze nić z użyciem chociażby margaryny.



Babka bezglutenowa cytrynowa

1 kisiel wiśniowy (na 0,75 l)
1 budyń śmietankowy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny

4 łyżek cukru


Suche składniki ( poza cukrem) przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie żółtka . Łyżka po łyżce wlewamy olej oraz śmietanę oraz dodajemy przesianą mieszankę oraz skórki z cytryny.  Całość delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką i przekładamy do małej formy na babki- średnica około 12-15 cm.. Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 30-40 minut- w zależności od piekarników te czas może być odmienny. Przed podaniem oprószamy pudrem.


http://pokochajolejrzepakowy.eu/resources/logo-pokochaj-olej-rzepakowy.jpg

2 komentarze:

  1. Anonimowy22:32

    A co z żółtkami, czy ta baba z tylko z białek ?

    OdpowiedzUsuń
  2. oo dziękuję za czujne oko.Już poprawiłam. Oczywiście dodajemy tutaj i żółtka- możemy je również chwilę oddzielnie ubić i dopiero dodać do piany ale nie jest to obligatoryjne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena