Dziś mam dla Was kolejną porcję zdrowych słodkości. Pyszny deser na bazie daktyli i bananów wzbogacony smakiem kakao i odrobiny kawy.
Krem daktylowo-bananowy
1-2 łyżki ciemnego surowego kakao
1 niepełna szklanka daktyli
1 duży banan + kilka plasterków do dekoracji
1 niepełna szklanka daktyli
1 duży banan + kilka plasterków do dekoracji
2 łyżki naparu z mocnej parzonej kawy, a dla prawdziwych fanów kaw dodatkowo odrobina kawy w formie sypkiej
Dodatkowo do skarmelizowania:
orzechy i migdały,
1-2 łyżki miodu
Dodatkowo do skarmelizowania:
orzechy i migdały,
1-2 łyżki miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 7-10 minut a następnie odsączamy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kawę i kakao-do smaku. Gotową masę przekładamy do słoiczka z wyłożonymi wcześniej bananami. Dekorujemy karmelizowanymi w miodzie z dodatkiem oleju bakaliami.
Wygląda obłędnie! Bardzo chętnie wykorzystam przepis- dzięki :)
OdpowiedzUsuńpycha :D aż mi ślinka pociekła :D koniecznie muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuń