poniedziałek, 20 marca 2017

Krem daktylowo-bananowy



Dziś mam dla Was kolejną porcję zdrowych słodkości. Pyszny deser na bazie daktyli i bananów wzbogacony smakiem kakao i odrobiny kawy.

Do mojego deseru wykorzystałam przepyszny miód od Pasieki Wigor, której produkty z serca polecam!  Pisałam Wam o nich tutaj


Krem daktylowo-bananowy





1-2 łyżki ciemnego surowego kakao
 1 niepełna szklanka daktyli
 

1 duży banan + kilka plasterków do dekoracji
2 łyżki naparu z mocnej parzonej kawy, a dla prawdziwych fanów kaw dodatkowo odrobina kawy w formie sypkiej
Dodatkowo do skarmelizowania:

 orzechy i migdały,
1-2 łyżki miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
  Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 7-10 minut a następnie odsączamy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kawę i kakao-do smaku.  Gotową masę przekładamy do słoiczka z wyłożonymi wcześniej bananami. 
Dekorujemy karmelizowanymi w miodzie z dodatkiem oleju bakaliami.




2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Bardzo chętnie wykorzystam przepis- dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :D aż mi ślinka pociekła :D koniecznie muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena