wtorek, 15 grudnia 2015

Miodownik-piernik z masą sułtańską

 To ciasto piekłam na ubiegłoroczne święta. Jest niezwykle aromatyczne. Miękki, ale jednocześnie wilgotny i sycący piernik  a do tego gęsta masa bakaliowa, sprawiają, że przeniesiecie się do przysłowiowego siódmego nieba ...przyjemności i słodkości:)  Masa pamięta czasy jeszcze mojej babci- bo przepis pochodzi z jej zeszytu.


 Miodownik z masą sułtańską

3 szklanki mąki pszennej tortowej

300 ml mleka

250 g masła

3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego

2 jajka

3 - 4 łyżki miodu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie/1 czubata  łyżeczki sody oczyszczonej

1czubata  łyżeczka przyprawy do piernika

Na masę:

po 100 gram drobno posiekanych:

 orzechów włoskich, migdałów,
namoczonej przez kilka godzin skórki pomarańczowej,
suszonych moreli, figi

po 50 gram:

suszonej żurawiny, sezamu, śliwki suszonej, rodzynek

 2 drobno pokrojone, pozbawione skórki pomarańcze

5o gram masła

1/2 szklanki miodu

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody 

Polewa:

100 gram gorzkiej czekolady rozpuszczone z 2 łyżkami kremówki



Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte, aby miały zbliżoną temperaturę.Formę (dużą prostokątną),wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem..
W rondelku  z grubym dnem rozpuszczamy masło z cukrem i z miodem -tylko do rozpuszczenia. Po ok. 2 ,minutach od zdjęcia z palnika dodajemy kolejno mleko,  sodę i roztrzepane jaja.Wszystko energicznie mieszamy drewnianą/silikonową łyżką. Następnie cały czas delikatnie już mieszając dosypujemy mąkę, tak aby nie powstawały grudki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut (najlepiej piec z funkcją od dołu a pod koniec przełączyć na opcję góra-dół) włożony drewniany patyczek powinien być suchy.

Wykonanie masy:

Z cukru  i wody gotujemy syrop, do którego dodajemy  skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażymy, często mieszając aż utworzy się dosyć gęsta konfitura ( nie należy jej też zbyt długo smażyć, bo nie otrzymamy później odpowiedniego nadzienia.  W  drugim garnku gotujemy miód z masłem i dodajemy posiekane bakalie i całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy masę pomarańczową i całość zagotowujemy. Po ok. 2 minutach od zdjęcia z palnika, wykładamy na ciasto. Miodownik, można  również przekroić wzdłuż i posmarować masą.i przykryć drugim blatem. Nadzienie można wykorzystać również do innych pierników- np. staropolskiego. Po przestudzeniu ciasto dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypkami/bakaliami.
Dobrze wypieczone święta

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena