Na koniec dnia mam dla Was przepyszne ciasto. jakiś czas temu podobny jadłam u siostry, ale przepis trochę zmodyfikowałam pod własne gusta, zamieniłam herbatniki na biszkopty, dodałam czekoladę do masy, nasączyłam kawą i zmieniłam trochę masę. Ciasto jest naprawdę przepyszne, lekkie, orzeźwiające, idealne na uroczyste przyjęcia. Chwilę tej słodkiej przyjemności uzupełni filiżanka kawy Jacobs CREMA GOLD.
Orzeźwiający torcik czekoladowo-miętowy
Biszkopt czekoladowy:
5 jaj dużych
¾ szklanki mąki
pszennej tortowej
2 duże łyżki kakao
1 czubata łyżka mąki
ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno
dodając pod koniec cukier. stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały
czas ubijając. Na koniec,dodajemy suche
składniki delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej formy
prostokątnej/kwadratowej i pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 170
stopni. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa miętowa z czekoladą
1 l mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
250-300 g miętowych landrynków
250-300 g miętowych landrynków
ok. 3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
250 g masła
3 paski czekolady gorzkiej
Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę i wkładamy cukierki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. W drugim garnku przygotowujemy budyń i do gorącego wlewamy gotowy, gorący syrop i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Warto przykryć wierzch folią,aby nie utworzył nam się gruby kożuch. Po przestudzeniu masło ucieramy do puszystości i stopniowo dodajemy budyń. Do gotowej masy ścieramy na grubych oczkach 3 paski gorzkiej czekolady i delikatnie mieszamy łyżką.
Masa piankowa
0,5 l śmietanki kremówki 30-36 %
150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
2 galaretki zielone: agrestowe/kiwi + 250 ml wrzątku (galaretki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy odstawiamy do przestudzenia).
2 galaretki zielone: agrestowe/kiwi + 250 ml wrzątku (galaretki rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy odstawiamy do przestudzenia).
Śmietanę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy połowę porcji pudru . Następnie dodajemy jogurt/śmietanę i chwilę miksujemy.Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę. Jeśli masa jest wystarczająco dla nas słodka zostawiamy, jeśli za mało dodajemy puder i jeszcze chwile miksujemy.
Dodatkowo:
Napar z kawy: u mnie z 3 łyżeczek Jacobs CREMA GOLD na 300 ml gorącej wody (kawę studzimy przed nasączaniem ciasta)
biszkopty okrągłe,
czekolada do dekoracji i listki mięty
Przełożenie:
Biszkopt nasączamy delikatnie naparem z kawy. Na biszkopt wykładamy masę miętową z kawałkami czekolady. Na warstwę tej masy kładziemy ściśle ułożone biszkopty które wcześniej na chwilę zanurzamy w kawie-spodnią warstwę. Jako ostatnią wykładamy tężejącą masę piankową- wyciskałam ją za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Całość dekorujemy startą czekoladą, wstawiamy do lodówki a przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis dodaję do akcji:
wygląda obłędnie, bardzo lubię połączenie czekolady i mięty:)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam te połączenia a to ciasto jest genialne.:)
UsuńWygląda przepięknie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam tu częściej:)
UsuńPodoba mi się, musiało bardzo ciekawie smakować :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie:) Proszę dać znać jak wyszło:)
Usuńuwielbiam połączenie mięty i czekolady!
OdpowiedzUsuńO rany, jaka rozpusta. Musi być pyszne to cudo :)
OdpowiedzUsuń