Zaczął się grudzień, coraz bliżej święta-mój ukochany czas
w roku, ale dziś mam dla Was przepis na pyszne pożywne śniadanko- zwłaszcza teraz, kiedy jesteśmy jeszcze bardziej zabiegani powinniśmy zacząć dzień od czegoś pożywnego.
Zamiast popularnej w większości domów kanapce albo płatkami z mlekiem trochę poszalejmy. Ja uwielbiam kasze i dziś mam propozycję na jaglankę.
Kasza jaglana aromatyzowana sokiem pomarańczowym
ok 110 gram kaszy jaglanej
ok. 230-270 ml soku 100 % pomarańcza Tymbark
garść rodzynek i owoców goji
220 ml jogurtu naturalnego
po 1 sztuce: pomarańczy, kiwi, jabłka, banana
miód do smaku do jogurtu i do kaszy
1 łyżeczka masła
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy sokiem. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Pod koniec dodajemy masło. Gdy kasza będzie dosyć gęsta polecam przestawić rondelek w większy garnek z wodą i gotować w kąpieli wodne- w taki sposób możemy mieć pewność że kasza nam się nie przypali. W zależności od tego jak twarda będzie kasza, warto zostawić sobie w zanadrzu trochę soku i w miarę potrzeby uzupełniać.
Jeśli chcemy otrzymać kaszę trochę słodszą polecam dodać odrobinę miodu. Gotową kaszę możemy przestudzić albo od razu rozdzielić do pucharków- ja jadłam lekko przestudzoną.
Jogurt mieszamy do uzyskania pożądanej słodkości z miodem. Owoce kroimy w drobne cząstki.
Do dwóch pucharków przekładamy po równo połowę kaszy. Wykładamy rodzynki, owoce goji i polewamy częścią jogurtu na który wykładamy owoce. Na wierzch dodajemy pozostałą część kaszy (zostawiamy ok 2 łyżek), ponownie polewamy jogurtem i posypujemy pozostałą kaszą.Na wierzch możemy jeszcze wyłożyć rodzynki i pomarańcze.
Do tego szklaneczka soku pomarańczowego i można radośnie, w zdrowy sposób witać nowy dzień:).
smaczny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń