Barszcz ukraiński
1 opakowanie barszczu ukraińskiego TESCO- 450 g
1 duży burak czerwony
1 duży ziemniak
10 sztuk brukselki
koperek
1-2,5 łyżki octu winnego/cytryny
szczypta cukru
1 mała cebula
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
pieprz czarny mielony TESCO- do smaku
200-250 ml śmietany kwaśnej
2,5-3 litry wody
2-3 wędzone żeberka/kości wędzone
350 gram kiełbasy wiejskiej
ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
Pokrojoną w kostkę Cebulę wraz z przetartym czosnkiem podsmażamy chwilę w garnku (najlepiej o grubym dnie) na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy pokrojone w średniej wielkości kawałki kiełbasy i jeszcze chwilę całość podsmażamy . Tak przygotowane składniki zalewamy wodą. Dodajemy żeberka, liście laurowe, i ziele angielskie. Po ok. 15 dodajemy pokrojonego buraczka. Ja wycięłam go za pomocą foremki ( do carvingu) o kształcie kwiatka- taka forma ucieszy nasze oczy, zwłaszcza dzieciaczków i możecie być pewni że wzbudzi ogromny zachwyt i zaskoczenie gości. Po ok. 4-5 dodajemy pokrojonego ziemniaka, a po kolejnych 3-4 mieszankę warzywną ( z racji tego że cząstki warzyw są tam drobne i nie wymagają tak długiego gotowania) oraz brukselkę. Na koniec dokładamy do naszego garnka pokrojonego pora. Do barszczu dodajemy ocet- aby nie stracił swojego pięknego koloru. Śmietanę solimy, dodajemy odrobinę zimnej wody, mieszamy a następnie powoli- cały czas mieszając wlewamy gorącą zupę aby zahartować śmietanę. Wlewamy do garnka mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą i cukrem. Podajemy z uszatkowanym koperkiem.
*Ważne aby barszczu nie przegotować- bo straci swoją barwę.Barszczyk możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Uwielbiam tą zupę - narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę:)
Usuń