niedziela, 15 grudnia 2013

Barszcz ukraiński- danie jednogarnkowe


W świątecznym zawirowaniu nie możemy zapomnieć o jedzeniu czegoś pożywnego. Proponuję więc Wam przygotowanie bardzo szybkiego rozgrzewającego barszczu ukraińskiego. Do jego przygotowania użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw, co tym bardziej skraca czas przygotowania potrawy. W zależności od dostępności składników, dodaję jeszcze np. odrobinę kapusty, groch,tak naprawdę możemy dodać nasze ulubione warzywa a i tak będzie smacznie-zapewniam.


Barszcz ukraiński





 

 1 opakowanie barszczu ukraińskiego TESCO- 450 g

1 duży burak czerwony

1 duży ziemniak

10 sztuk brukselki

 koperek

1-2,5 łyżki octu winnego/cytryny

szczypta cukru

1 mała cebula

2-3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

sól 

 pieprz  czarny mielony TESCO- do smaku

200-250 ml śmietany kwaśnej  

2,5-3  litry wody

 2-3 wędzone żeberka/kości wędzone

350 gram kiełbasy wiejskiej

ząbek czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego


Pokrojoną w kostkę Cebulę wraz z przetartym czosnkiem podsmażamy chwilę w garnku (najlepiej o grubym dnie)  na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy pokrojone w średniej wielkości kawałki kiełbasy i jeszcze chwilę całość podsmażamy . Tak przygotowane składniki zalewamy wodą. Dodajemy żeberka, liście laurowe,  i ziele angielskie. Po ok. 15 dodajemy pokrojonego buraczka. Ja wycięłam go za pomocą  foremki ( do carvingu) o kształcie kwiatka- taka forma ucieszy nasze oczy, zwłaszcza dzieciaczków i możecie być pewni że wzbudzi ogromny zachwyt i zaskoczenie gości. Po ok. 4-5 dodajemy pokrojonego ziemniaka, a po kolejnych 3-4 mieszankę warzywną ( z racji tego że cząstki warzyw są tam drobne i nie wymagają tak długiego gotowania) oraz brukselkę. Na koniec dokładamy do naszego garnka pokrojonego pora. Do barszczu dodajemy ocet- aby nie stracił swojego pięknego koloru. Śmietanę solimy, dodajemy odrobinę zimnej wody, mieszamy a następnie powoli- cały czas mieszając wlewamy gorącą zupę aby zahartować śmietanę. Wlewamy do garnka mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą i cukrem.  Podajemy z uszatkowanym  koperkiem.

*Ważne aby barszczu nie przegotować- bo straci swoją barwę.


Barszczyk możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dania jednogarnkowe

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tą zupę - narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena