Mam dla Was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe. Takie dania- nie dość że szybciej się robi to jeszcze oszczędzamy swój czas i energię na zmywanie niepotrzebnej sterty naczyń- wystarczy tylko że przygotujemy wszystko w poszczególnej kolejności.
Tomato purre Tesco 70 g
W gęsiarce lub patelni o grubym dnie na rozgrzanym oleju podsmażamy rozdrobnioną w cząstki cebulę i czosnek, uważając aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy mięso podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy bulion i dusimy ok 20-25 minut. Następnie dodajemy pomidory, purre pomidorowe, pokrojone drobno chili. Całość dusimy jeszcze ok 15 minut pod koniec dodajemy pieczarki, pora oraz wszystkie przyprawy- do smaku. Dodajemy makaron mieszamy dokładnie i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni .(ja robiłam to w gęsiarce pod przykrywką).
Pod koniec całość obsypujemy jeszcze serem i chwilę zapiekamy-bez przykrywki.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlewamy go bulionem albo gorącą wodą.
Więcej pomysłów na dania jednogarnkowe znajdziecie na stronie organizatora
Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym
400 gram mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa)
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 gram makaronu typu Fusilli Tesco
pieprz czarny mielony Tesco-do smaku
papryka ostra mielona Tesco-do smaku
oregano otarte Tesco
Tomato purre Tesco 70 g
cukier trzcinowy Tesco- do smaku
ok 10-12 sztuk pieczarek
1 puszka pomidorów w puszce
odrobina chili do smaku ( u mnie wielkości ok.1 cm)
kawałek pora pokrojonego w cząstki
ok. 350 ml bulionu.
ser mozzarella ok 100-130 gram.
W gęsiarce lub patelni o grubym dnie na rozgrzanym oleju podsmażamy rozdrobnioną w cząstki cebulę i czosnek, uważając aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy mięso podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy bulion i dusimy ok 20-25 minut. Następnie dodajemy pomidory, purre pomidorowe, pokrojone drobno chili. Całość dusimy jeszcze ok 15 minut pod koniec dodajemy pieczarki, pora oraz wszystkie przyprawy- do smaku. Dodajemy makaron mieszamy dokładnie i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni .(ja robiłam to w gęsiarce pod przykrywką).
Pod koniec całość obsypujemy jeszcze serem i chwilę zapiekamy-bez przykrywki.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlewamy go bulionem albo gorącą wodą.
Więcej pomysłów na dania jednogarnkowe znajdziecie na stronie organizatora
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena