W moim rodzinnym domu makowiec to podstawowy wypiek na każde święta, czy to Bożego Narodzenia czy Wielkanocne czy właśnie na Nowy Rok. Ten przepis, jest w naszej rodzinie od pokoleń.
Jeśli lubicie, możecie do maku dodać rodzynki czy inne ulubione bakalie.
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki krupczatki
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
250 g masła
Masa makowa:
5 szklanek suchego maku
ok. 1szklanki (+/- dodatkowo do smaku ¼ szklanki) drobnego cukru
1 łyżka miodu
2 kwaśne jabłka
100 g orzechów włoskich, posiekanych
5 jaj: białka i żółtka oddzielnie
3 (z lekkim czubkiem) łyżki bułki tartej
kilka kropel olejku migdałowego
opcjonalnie 2-3 łyżki drobno usiekanej skórki pomarańczowej
Mak płuczemy a następnie zalewamy wrzącą wodą, tak by przykryć jego powierzchnię i odstawiamy do napęcznienia i wystygnięcia. Tak przygotowany mak, odsączamy z nadmiaru wody i mielimy minimum 2 a najlepiej 3 krotnie w maszynce do mielenia (drobne oczka).
Żółtka ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej, białej masy. Następnie dodajemy zmielony mak, bakalie, olejek, bułkę tartą, i jabłka i delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy blenderem z końcówką do ubijania na sztywną pianę i dzieląc na dwa dodajemy do maku i łączymy. Warto dozować ilość cukru i dodać tyle aby był dla Was odpowiednio słodki.
Gotową masę wykładamy na ciasto. Na wierzch wykładamy drugą warstwę ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika na ok 50-60 minut do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni.
Po przestudzeniu oprószamy pudrem.
Ale mam smaka na takie ciacho!
OdpowiedzUsuń