Powtarzałam to już nie raz, że długi czas nie byłam fanką serników i chociaż nadal mam innych słodkich faworytów, to przynajmniej teraz z przyjemnością zjadam porcję takiego wypieku.
Dziś mam dla Was przepis na klasyk...sernik krakowski. Ciężki, aromatyczny, po prosu idealny, kto jadł chyba nie muszę reklamować.
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
70 g mąki krupczatki
2-3 żółtka
90 g cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
200 g masła, zimnego
Wszystkie składniki łączymy szybko wyrabiając ciasto. Gotowe, odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Ciasto dzielimy na dwie porcje- większą (2/3) rozwałkowujemy na dużą blaszkę, i wstawiamy na około.15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, tak aby się delikatnie podpiekło. Pozostałą część odkładamy ponownie do lodówki.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (najlepiej trzykrotnie)
7 jajek
100 g masła
ok. 210g (ew. do smaku dosłodzić) drobnego cukru
3 łyżki cukru wanilinowego + miąższ z 1/2 laski wanilii
50 ml kremówki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g rodzynek +2-3 łyżki skórki pomarańczowej (wszystko oprószone
w mące)
żółtko do posmarowania wierzchniej kratki z kruchego ciasta
Ważne, aby wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby miały podobną temperaturę.
Masło, wraz z 2/3 porcji cukru i całości cukru wanilinowego ucieramy do białości, dodając stopniowo po jednym żółtku i po porcji sera.
W drugiej misie, ubijamy za pomocą blendera z odpowiednią końcówką do ubijania, na sztywno białka dodając pod koniec pozostałą porcję cukru.
W drugiej misie, ubijamy za pomocą blendera z odpowiednią końcówką do ubijania, na sztywno białka dodając pod koniec pozostałą porcję cukru.
Pianę dzielimy na dwie trzy porcje i etapami dodajemy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnią. Pozostałą porcję ciasta wałkujemy i dzielimy na paski o szerokości 1 cm. Z powstałych pasków na masie serowej układamy kratkę, i smarujemy ją żółtkiem.
Pyszna klasyka, której sama jeszcze nigdy nie piekłam;)
OdpowiedzUsuńMmm dostojny sernik))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie "ciężkie" serniki - o wiele bardziej mi smakują niż te lżejsze :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Teraz powtórka na święta; ) jest idealny.
OdpowiedzUsuńDostojnie wyglada
OdpowiedzUsuńCzaderski!!
OdpowiedzUsuńJak z cukierni!!! Czad!
OdpowiedzUsuń