Dziś mam dla Was kolejne, pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasteczka. Polecam je przygotować, zwłaszcza gdy pozostają nam białka od innych wypieków.
Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.
Ciastka kokosanki
100 g masła
300 g wiórek kokosowych
50 g mąki kokosowej
3 duże białka
150 g cukru
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Z białek za pomocą blendera z odpowiednią końcówką, ubijamy pianę. Gdy zacznie robić się sztywna, etapami i nie przerywając ubijania dodajemy cukier.
Do drugiego naczynia wsypujemy wiórki, zalewamy je rozpuszczonym masłem i mieszamy. Na koniec dodajemy w dwóch etapach pianę, mąkę kokosową i całość delikatnie mieszamy.. Tak przygotowana masę kokosową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy porcje ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
170 C i pieczemy przez około 25minut (35 jeśli są wyższe). Gotowe kokosanki studzimy a przed podaniem delikatnie oprószamy pudrem.
Ahhh, ale fantastycznie wyglądają! Jak z cukierni :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Dawno nie jadłam kokosanek :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jak cudownie wygląda. Nie wpadłabym na pomysł ubicia białek. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/