środa, 21 lutego 2018

Miodownik z jabłkami i masą budyniową


 

Jeśli potrzebujecie przepisu na ciacho, gdzie oprócz aromatu miodownika przewijają się nuty orzechów, kwaskowatych jabłek i budyniu, to to ciasto jest zdecydowanie dla Was!





 Ciasto:
600 gramów mąki pszennej
  3 żółtka z dużych jaj
250 gramów masła
5 łyżek miodu (prawdziwy/)
1 łyżeczka  sody
120 gramów cukru pudru
ok.4-6 łyżek śmietany kwaśnej
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, na początku proponuję dozować ilość śmietany,ponieważ  może się okazać, ze pójdzie nam jej  mniejsza ilość-wszystko zależy oczywiście od mąki. Ciasto ma być miękkie,elastyczne, i jednocześnie ma się nie rozpadać. Gdyby okazało się być zbyt luźne, podsypujemy mąką.
Po uformowaniu,odstawiamy na około 30-60 minut do lodówki, a następnie dzielimy na trzy równe części. Każdą wałkujemy i pieczemy oddzielnie w dużej prostokątnej formie w temp. ok. 170-180stopni przez ok. 10-15 minut.


Masa budyniowa :
0,7 l mleka
6 łyżek cukru
 2 budynie waniliowe/śmietankowe
 2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
150 gramów masła
opcjonalnie kilka esencji waniliowej/ migdałowej
Ok 400 ml mleka nastawiamy z cukrem do zagotowania. W pozostałej ilości mleka, rozrabiamy mąki wraz z żółtkiem, dokładnie mieszając. Dokładnie rozmieszaną masę, przelewamy przez sitko do gotującego się mleka i mieszając cały czas gotujemy ok 2-3 minut aż budyń zgęstnieje, i nie będzie wyczuwalny smak surowej mąki. Dodajemy masło i całość chwilę jeszcze ogrzewamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Po tym czasie, ucieramy na puszysto masło i stopniowo dodajemy przestudzony budyń- ważne aby miały zbliżoną temperaturę. Gdyby masa okazała się mało słodka, dodajemy puder i chwile miksujemy.


Masa z jabłek:
1,5 litra jabłek prażonych
3 żółte galaretki (proszek)

Jabłka (możemy obrać jakieś kwaskowate, zetrzeć na tartce dodać odrobinę wody i łyżkę masła-tak aby się nie przypalały, i uprażyć albo wykorzystać gotowe jabłka prażone-ja jednak polecam domowe- są mniej słodkie i możemy wybrać gatunek jabłek) zagotowujemy i dodajemy suchy proszek galaretek. Ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. 

Przełożenie:
Na pierwszy blat wykładamy tężejącą masę jabłkową  przykrywamy drugim blatem (odstawiamy do lodówki). Na środkową warstwę ciasta wykładamy jeszcze gorący budyń, wyrównujemy powierzchnię  i przykrywamy 3 blatem. Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą orzechami.

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena