Idealne ciasto do zrobienia na szybko, dobre (o ile Wam zostanie, nawet po kilku dniach). Mocno czekoladowe, o zwartej konsystencji i wyjątkowym zapachu. Takie ciasto możemy dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto murzynkowe mocno czekoladowe
1/2 szklanki mleka ciepłego
1 duże jajo
1 pełna szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
50 g posiekanej drobno czekolady
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2/3 szklanki cukru muscovado
2/3 szklanki oleju
1 łyżka dżemu porzeczkowego
Suche składniki (oprócz czekolady) przesiewamy i mieszamy ze sobą. Mokre składniki miksujemy chwilę i łączymy wszystkie składniki do połączenia na ko Gotowe ciasto przekładamy do małej foremki (u mnie fi 12- jeśli chcecie mieć większe ciasto, należy pomnożyć odpowiednio ilość składników- w fi 20-22 piekłabym na pewno z dwóch porcji). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni do suchego patyczka przez około 40-50 minut.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń