Pierniczki, są idealną bazą do
przygotowania słodkich prezentów nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale
chociażby aby w ten uroczy sposób powiedzieć komuś na słodko ”Lubię Cię ... Kocham Cię... Bądź moją Walentynką”
Przepis na te urocze ciasteczka, idealne na prezent na zbliżające się Walentynki znajdziecie w naszym najnowszym wydaniu @Magazyn Aromat
Piernikowe serca z lukrem królewskim
220 g mąki pszennej
1 jajo i 1 żółtko
120-140 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
80 g miodu
po 1/3 łyżeczki: mielonych goździków, cynamonu, imbiru,
1 łyżka kakao
1,2 łyżeczka sody oczyszczonej
Z wymienionych
składników wyrabiamy gładkie ciasto. Początkowo warto wszystko przesiekać nożem
co ułatwi nam mieszanie. Możemy też wykorzystać do tego mikser z końcówkami do
zagniatania. Gotowe ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym
czasie rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm. Ja do moich ciasteczek wykorzystałam
kształt serca. Pieczemy około. 5-8 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy
do przestudzenia.
Lukier królewski:
Białko z jednego jaja ok 30 g
150 g przesianego pudru
Ok. 7-8 kropli soku z cytryny
Opcjonalnie barwnik-najlepiej w żelu
· Do misy
przekładamy nasze składniki i ucieramy mieszadłem-takich do zagniatania, aby nie
napowietrzać masy, ponieważ później taki lukier nie wygląda estetycznie i pęka
na pierniczkach. Ucieranie powinno trwać kilka minut- do uzyskania, pięknego
jednolitego w strukturze i smaku lukru.
Lukier powinien być gęsty, delikatnie spadający z łyżki- rzadszy jest lepszy do
dekorowania całych powierzchni, a rozrzedzić możemy go po prostu większą ilością
soku z cytryny. Pamiętajcie, że barwnik również wpływa na upłynnienie lukru.
Przed wylaniem lukru na pierniczek, należy najpierw
zrobić „obramowanie” po brzegach ciasteczka i dopiero po wyschnięciu można
dokończyć dekorowanie rzadszym lukrem. Serduszka na pierniczku uzyskamy np. tworząc malutkie krople
lukru (białego na czerwonym tle czy też odwrotnie) i przeciągając wykałaczką
przez jego środek. Wykałaczką utworzymy też artystyczne floresy mieszając sąsiadujące
ze sobą kolory na ciastku- należy to tylko zrobić zanim lukier zacznie
zasychać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena