To ciasto odkryłam przed świętami Wielkanocy. Okazało się być jednym z najsmaczniejszych słodkich odkryć kulinarnych. Smakowało wszystkim domownikom. Inspiracja pochodzi z bloga moje wypieki, zmieniłam co nieco gramaturę,składniki - wykorzystałam inne owoce. Jest naprawdę pyszne i polecam Wam spróbować-będziecie zachwyceni:)
Kruche ciasto z budyniową pianką i wiśniami.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5 żółtek
250 g masła (zimnego)
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
Na blachę (ja miałam o kilka centymetrów mniejszą od standardowej-jeśli robimy w dużej polecam zwiększyć proporcję) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na grubych oczkach ciasto (60 %) i podpiekamy przez ok.15-20 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pianka budyniowa:
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
20 gram cukru wanilinowego
2 opakowania (2 x 40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
oraz:
500-600 g wiśni/malin/jeżyn (mogą być mrożone, i w zamrożonej postaci wykładamy na piankę)
cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukry cały czas miksując. Gdy cukier się rozpuści powoli dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na zmniejszonych obrotach. Pod koniec dodajemy cienką strużką olej miksując do połączenia.
Na podpieczony, wystudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę.
Wyrównujemy i układamy gęsto owoce pod koniec lekko je dociskamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).
Pieczemy w temperaturze 180-190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Pyszne ciasto :) Kusisz mnie niemiłosiernie i z chęcią zjadłabym teraz do kawki jeden kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWięc przesyłam Ci wirtualnie nawet dwa kawałeczki i jednocześnie zachęcam do wypróbowania i podzielenia się opinia jak wyszło:)))
UsuńRobiłam takie ale z ananasem, jednak Twoja propozycja wyglaa tez smaznie
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakuje z ananasem, może i ja się skuszę. A z jakich ananasów świeżych czy z puszki?
Usuńja robiłam podobne tylko, ze z malinami:)
OdpowiedzUsuńno ja czekam aby zrobić z malinami. I jak tylko się pojawią na krzaczku nie omieszkam się ich zrobić:)
UsuńCiekawa ta pianka...znalam tylko taka z samymi bialkami i cukrem.
OdpowiedzUsuńdzięki dodatkowi mąki i oleju pianka jest"stabilna" nawet po przestudzeniu, jednocześnie zachowując swoją delikatną konsystencję
UsuńOjj,takie bym zjadla,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę:) I zapraszam tu częściej
UsuńPysznie wygląda ciasto z owocami,jutro kupę w Lidlu mrożone owoce i zrobię takie:)
OdpowiedzUsuńzachęcam i zapraszam do podzielenia się wrażeniami tu lub na fun page
Usuńuwielbiam kruche ciasta, a tu jeszcze ta pianka i owoce :) chyba zaraz zaślinię klawiaturę, bo tak pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Ci za miłe słowa i zapraszam tu częściej
UsuńMoja mama i babcia takie robiła. Smak dzieciństwa mojego. Pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję. ja i moi bliscy jesteśmy nim zachwycone
UsuńNa pewno, z wiśniami jest pyszne. Ja robiłam z malinami i było boskie:)
OdpowiedzUsuńmi chyba najbardziej smakuje właśnie z malinami:)
UsuńTo ciasto ma taką podstawową zaletę, że z każdymi owocami smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuń