Ostatnio pisałam Wam o ciachu jakie zamierzałam upiec w ramach światowego dnia pieczenia- i jak postanowiłam tak zrobiłam. Tak jak pisałam wybrałam fig walnut cake. Nie obyło się oczywiście bez małych zmian w recepturze- mam wrażenie że zabrakło kakao- ale może mi się tylko wydaje. .tak czy inaczej dodałam go do swojego ciasta. Ciasto jest naprawdę smaczne, i na pewno nie raz do niego powrócę. Wam też szczerze polecam- na pewno nie będziecie zawiedzeni. Polecam szczególnie dla fanów czekoladowych doznań smakowych)
Fig valnut cake:
Ciasto:
220 g mąki
200 g cukru
250 g margaryny
4 jaja
230 ml wody
8 suszonych fig
4-5 daktyli
80 g orzechów włoskich
10 g proszku do pieczenia
5 g cynamonu Kamis
*Do nadzienia
kremówka 330 ml
czekolada rozpuszczona- mleczna i gorzka łącznie 200 gram
mascarpone 250 gram
2-3 łyżki powideł
Ganasz:
200 g śmietany kremówki
250 g czekolady gorzkiej/mlecznej lub mieszanej
Aby przygotować ganasz zagotowujemy śmietanę kremówkę, uważając aby nie przypalić i nie przegotować. Gorącą śmietanką zalewamy połamane kostki czekolady i mieszamy do połączenia. Chwilę studzimy a następnie oblewamy-wylewając na środek ciasta czekoladę.Czekolada powinna równomiernie spłynąć po torcie. Warto ten etap przygotowywać na kratce a pod spód podłożyć papier/naczynie gdzie spłynie ewentualny nadmiar czekolady.
Zdobimy według uznania. Ja wykorzystałam do tego temperowaną czekoladę formowaną na blacie granitowym. Czekolada jest tak naprawdę bardzo plastyczna, i tak naprawdę możemy przygotować różne ozdoby nawet najbardziej abstrakcyjne. Oprócz tego użyłam posypki cukierniczej.
*Nadzienie: nie jest obligatoryjne, ale jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej efektowne ciasto, a wręcz torcik to polecam. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, ale tak aby nie dostała nam się woda.Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy stopniowo mascarpone a na koniec czekoladę.
wygląda bardzo smacznie:) chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:) częstuj się:)
UsuńCudnie wyglada! Jako czekoholiczka zapisuje i na pewno zrobie.
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda po prostu obłędnie! Sama rozkosz :)
OdpowiedzUsuńale pięknie wyglada i pewnie super smakuje - zapisuję do wypróbowania ;-)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam
Usuń