Sezon na rabarbar w pełni,przepisów w sieci na wykorzystanie tego dobrodziejstwa cała masa:)warto więc korzystać i przygotować coś pysznego dla siebie i bliskich- dżemy, kompoty, słodkie wypieki. Dziś mam dla Was ciasto. Do jego przygotowania wykorzystałam domowe, zsiadłe mleko.Właśnie, jeśli w upały Wam się ukwasi-nie wyrzucajcie! Zsiadłe mleko sprawdziło się tu znakomicie- nadało wspaniałej wilgotnej konsystencji i ciekawego smaku. Zdecydowanie polecam:) Jeśli nie mamy rabarbaru można wykorzystać inne owoce- świetnie nadadzą się np. śliwki.
Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem
Składniki:
3-4 łodyżki rabarbaru
200 gram cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka zsiadłego mleka
2 i 3/4 szklanki mąki
4 jaja
120 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w małe cząstki.Jaja ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy olej i miksujemy a później zsiadłe mleko. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy (drewnianą łyżką/ mikserem na najmniejszych obrotach do połączenia)
Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem.Na wierzch ciasta wykładamy cząsteczki rabarbaru. Ja oprószyłam je wcześniej w 1 łyżce cukru.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 35-40 minut.
Wiei całe nie piłam zsiadłego mleka... Ciacho musiało bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń