Dziś mam dla Was obiecany przepis na torcik, który ostatnio zrobiłam z okazji Święta Mamy. Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął więc nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać to ciasto. Dekorację możecie przygotować dowolną, ja chciałam trochę "pofalbankować":).
Torcik truskawkowy dla mamy.
Składniki na ciasto:
4 jaja
1/3 szklanki cukru
4-5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja
wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy aż piana będzie
sztywna stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy żółtka i razem chwilę ubijamy. Stopniowo dodajemy
przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i
przekładamy
do okrągłej formy- moja ma średnicę ok.15 cm- jeśli chcecie przygotować większy tort należy podwoić proporcje. Pieczemy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do
170 stopni. Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 równe części. Ciasto możemy
przygotować dzień wcześniej.
Na masę do przełożenia:
Na masę do przełożenia:
1 galaretka truskawkowa na 0/5 l wody rozpuszczamy w 200 ml.
400 ml kremówki
3 łyżki jogurtu naturalnego
200 gram drobno pokrojonych truskawek
Galaretkę
truskawkową wraz z żelatyną rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odlewamy ok. 1/3 części i po przestudzeniu mieszamy z połową truskawek.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy jogurt, pozostałą część truskawek oraz większą cześć galaretki.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy jogurt, pozostałą część truskawek oraz większą cześć galaretki.
Pierwszy blat (całość wykonywałam w tym samym rancie co piekłam ciasto) nasączamy delikatnie (ja robiłam do pędzelkiem- i nasączcie naprawdę delikatnie, bo masy są "wilgotne") ulubionym pączem- u mnie ok 100 ml wody połączoną z sokiem z cytryny i 100 ml syropu brzoskwiniowego.Wykładamy tężejącą galaretkę z truskawkami i na chwilę odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje wykładamy połowę masy truskawkowej i przykrywamy drugim blatem. Ponownie delikatnie nakrapiamy ponczem i wykładamy ostatnią warstwę odstawiamy na co najmniej 1-2 godziny do lodówki do stężenia.
Składniki na masę do obłożenia :
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
1 łyżka cukru
200 gram masła/margaryny
200 ml kremówki
2 łyżki cukru waniliowego
400 ml mleka
sok jagodowy do zabarwienia/ barwnik
Tort wyjmujemy z rantu.Odrobiną masy smarujemy całą jego powierzchnię . Do worka cukierniczego/szprycy z końcówką do listów wkładamy porcję najciemniejszej masy- i zaczynając od dołu tortu zaczynamy zdobienie-zachowując tą samą wysokość i wielkość falbanek. Jednym kolorem wykonujemy ok. 1-2 warstw.
Dekorujemy aż do ozdobienia całego tortu. Odstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
piękny tort:) bardzo ładna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńDekoracja jest niesamowita, bardzo efektowna. Ekstra ciacho :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń