Patrząc na to danie aż sama buźka się uśmiecha. Wiosna na talerzu a może to już lato:). Idealna przekąska szczególnie w upalne dni.
Galaretki z dyni i kalafiora w sosie balsamicznym
Składniki:100 gram kalafiora
200 ml wody
odrobina soli i szczypta cukru
150 gram dyni- u mnie mrożona
200 ml soku pomarańczowego
odrobina skórki otartej z pomarańczy
szczypta imbiru (u mnie Kamis)
miód do smaku
kilka oliwek czarnych
2 łyżki żelatyny.
skórka z cytryny lub limonki
sos balsamiczny ok 50 ml + kilka kropel Maggi do smaku.
kilka truskawek
listki bazylii i koperku do dekoracji
Dynię zagotowujemy w wodzie a następnie odsączoną przekładamy do drugiego garnka i gotujemy z sokiem i skórką z pomarańczy.Całość blendujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę (1 i 1/4 łyżki). Doprawiamy do smaku imbirem i miodem. Wylewamy do kokilek 3-5 (w zależności od wielkości).
Kalafior zagotowujemy i doprawiamy solą i cukrem ścieramy odrobinę skórki z cytryny lub limonki.Dodajemy żelatynę i blendujemy.
Gdy pierwsza warstwa lekko stężeje wykładamy pokrojone w plasterki oliwki. Odstawiamy do lodówki do stężenia- wylewamy warstwę kalafiorową. i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Sos balsamiczny łączymy z kilkoma kroplami Maggi. Truskawki kroimy na cząstki i układamy obok.Przed podaniem polewamy po galaretkach.
Śliczne ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:) I zapraszam tu częściej:)
UsuńWyjątkowo oryginalny pomysł, zaintrygowałaś mnie :) W dodatku prezentują się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsama siebie zaintrygowałam:))Przyznam, że to dość odważne połączenia smakowe.:)
Usuńpięknie sie prezentują, bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo. I miło mi, że tu zaglądasz:))
UsuńTotalne FUSHION. Nie wiem czy to danie to deser czy przystawka. Super połączenia, szczególnie dynia z pomarańczą. Zainspirowałaś mnie!
OdpowiedzUsuń