Podobno Mikołaj uwielbia ciasteczka, dzieciaki i dorośli zresztą też, dlatego dla wszystkich małych i większych łasuchów przygotowałam te pyszne ciasteczka.
Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi.
Kruche ciasteczka z marmoladą
Ciasto kruche na ciasteczka
składniki:
3 ugotowane żółtka
2 surowe żółtka
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
120g mąki krupczatki
250g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z laski wanilii
Nadzienie:
Ok 250 g ulubionej, twardej marmolady
Ugotowane żółtka przecieramy przez drobne sitko. Z podanych składników
wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60 minut do lodówki. Po tym
czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wykrawaczką wycinamy ulubione
kształty. W związku z tym, że ciasteczka będziemy ze sobą sklejać, w połowie
ciasteczek robimy na środku dziurkę, można to zrobić końcówką od rurek, albo
sięgnąć po maleńkie wykrawaczki. Ciasteczka pieczemy w temperaturze
ok 175 -180 stopni Celsjusza, przez ok. 7-10 minut. Po przestygnięciu
ciasteczka bez dziurki smarujemy marmoladą, którą wcześniej przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i
wyciskamy porcję na każde ciasteczko od pary. Ciasteczka przed
podaniem oprószamy pudrem.
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena
Jak z cukierni
OdpowiedzUsuń