czwartek, 29 grudnia 2016

Amoniaczki



Pamiętacie te ciasteczka z dzieciństwa? Co prawda zapach jaki towarzyszy przy ich pieczeniu, nie należy do najprzyjemniejszych, ale później smakowanie tych ciasteczek rekompensuje nam te niedogodności.

Amoniaczki

Składniki:
500 g mąki pszennej
10 g amoniaku (węglanu amonu)
80 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru + 1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1 jajko
½ szklanki mleka
ok.50-60 g cukru kryształu do posypania ciasteczek

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrami a następnie dodajemy jaja, mąkę i rozpuszczony w letnim mleku amoniak. Z powstałej masy formujemy ciasto i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.  Następnie  ciasto wałkujemy na placki o grubości ok. 4-5 mm, smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 190 stopni ok. 10 minut- w zależności od piekarnika i grubości ciastek. Mają być złote. Po przestudzeniu, możemy przełożyć je do szczelnej puszki czy słoja i sprawdzić ile u Was się uchowają ale spokojnie mogą trochę poleżeć:)



2 komentarze:

  1. Fakt, zapach okropny, ale smak wynagradza wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne! Nigdy takich nie jadłam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena