Idealny deser na święta ale nie tylko. Dzięki zaparzeniu kawy w śmietance, następnie odstawieniu na kilka godzin, zyskaliśmy niezwykle aromatyczny napar. Dolna warstwa to zapach świąt- pomarańcza wzbogacona dynią i przyprawami korzennymi. Szczerze polecam aby zaskoczyć gości.
Świąteczna kawa Inka z pomarańczą i dynią
Warstwa pomarańczowo-dyniowa
2 soczyste pomarańcze
szczyptaa kardamonu
szczypta imbiru
kilka goździków
1 mały kawałek ( stanowiący objętość 1/2 wielkości 1 pomarańcza)
150 ml wody
*1 łyżeczka miodu jeśli pomarańcze są kwaśne
Całość rozgotowujemy a następnie blendujemy na gładko. Konsystencją ma przypominać puree owocowe.
Warstwa z gorzkiej czekolady z Inką
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
200 ml śmietanki 36% + 100 ml mleka
2 saszetki kawy zbożowej Inki orkiszem
szczypta cynamonu
Kawę zaparzamy w śmietance i mleku i odstawiamy na kilka godzin. Ponownie zagotowujemy i zalewamy połamaną drobno czekoladę. Otrzymamy czekoladową Inkę.,
Warstwa mleczna z kawą Inką
1czubata łyżeczka kawy Inki bio
200 ml mleka
50 gram mlecznej czekolady.
Inkę zalewamy gorącym mlekiem i od razu zalewamy czekoladę i mieszamy. Otrzymamy delikatną, półpłynną czekoladową Inkę.
Na spodnią warstwę szklaneczek wykładamy warstwę pomarańczową, następnie gorącą czekoladową i mleczną. Szklaneczki oprószamy kakao.
Piękne zdjecia! Mozna by wylizac monitor!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, zrobiłam podobnie tylko bez dyni, bo nie miałam. Pycha!
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda! Tak bardzo świątecznie.
OdpowiedzUsuńNiech mi ktoś taką zrobi!plis
OdpowiedzUsuń