Czas przygotowań do świąt ma w sobie ogromną magię, to oczekiwanie na Narodzenie, dźwięk kolęd i świątecznych piosenek, te zapachy i śnieg który dodaje jeszcze szczyptę magii.
Od dziecka uwielbiałam krzątaninę w kuchni, pozostało mi to do dziś, uwielbiam tworzyć nowe połączenia smaków. Dodawać przypraw, dobierać owoce, dodatki, kolory i ta myśl co tym razem z tego wyjdzie i czy wyjdzie?
Chcąc zaskoczyć moich bliskich wymyśliłam ostatnio to ciasto. Wyszło naprawdę interesujące w smaku. Jest dosyć ciężkie, strukturą przypomina piernik a pachnie..obłędnie.
Ciasto na serkach z musem z dyni i zapachem piernika
2 małe serki waniliowe po 150 g
130 ml oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mus z dyni (ok 3/4 szklanki
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki przyprawy imbiru i korzennej.
do udekorowania:
150 g czekolady (może być pół na pół gorzka i mleczna)
Rozpuszczona i połączona ze 100 gramami masła
Posypki u mnie m. in. Decorada (Delecta) Kuleczki zbożowe w czekoladzie
i Decorada kuleczki zbożowe w różowej skorupce
Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej misy wsypujemy cukier, wlewamy olej i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później serki i również chwilę mieszamy. Kolejno dodajemy mus z dyni i przyprawy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy ok.20-22 cm/ bądź choinkowej.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Po przestudzeniu ciasto przekroiłam na trzy części i przełożyłam jedną warstwę powidłami, a drugą budyniem waniliowym ugotowanym na 400ml mleka oraz z dodatkiem 100 gramów masła (dodane do gotującego się mleku)- budyń wykładamy na gorąco. Wierzch udekorowałam czekoladą
75 gram czekolady rozpuszczamy, a następnie dodajemy pozostałe 25 gramów czekolady. Wylewamy na ciasto i dekorujemy posypkami.
75 gram czekolady rozpuszczamy, a następnie dodajemy pozostałe 25 gramów czekolady. Wylewamy na ciasto i dekorujemy posypkami.
Pysznosci i jak pięknie przybrany
OdpowiedzUsuńDostojnie wygląda, aż żal kroić.
OdpowiedzUsuńśliczna, już zatęskniłam za świętami:)
OdpowiedzUsuń