To już naprawdę za chwilę , już za momencik Święta!! Jeśli nie macie jeszcze dodatku do prezentu jakim jesteście Wy sami dla drugiej osoby:) polecam Wam zrobić ten pyszny słodziutki alkohol. Ważna rzecz to dozowanie alkoholu. Możecie wlać najpierw mniejszą ilość i zobaczyć za kilka- kilkanaście godzin jak smakuje. Gdyby był za mocny, dodajcie mleka.
Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.
Likier z cukierków mlecznych
0,75l mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
350 g cukierków mlecznych np. werthersów
250-300 ml spirytusu czystego
Cukierki rozdrabniamy w moździerzu albo za pomocą solidnego blendera (kilka strzałów). Przekładamy do garnka z mlekiem i odstawiamy na około 2 godziny (a najlepiej całą noc), tak aby cukierki w jak największym stopniu się rozpuściły. Po tym czasie zagotowujemy i studzimy. Do butelki przelewamy powstałą mieszaninę i łączymy z alkoholem. Odstawiamy na kilka dni do „przegryzienia smaków”.
Bajeczny,zrobilam i dodałam do części kakao, a drugi taki, goście zachwyceni
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńtego szukałam! Zrobię dla babci, ale może z wódką?
OdpowiedzUsuń