Sylwester czy karnawał to idealny powód aby na takich imprezach, zaskoczyć czymś smacznym naszych bliskich. A jeśli znudziły Wam się koreczki, pizzerinki czy tartaletki na cieście francuskim zróbcie te pyszne drożdżowe ślimaczki.
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki + do podsypywania ok. 50g
1/2 łyżeczki cukru
1 mała łyżeczka soli
80 g rozpuszczonego masła
250 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki + do podsypywania ok. 50g
1/2 łyżeczki cukru
1 mała łyżeczka soli
80 g rozpuszczonego masła
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka oregano/ziół prowansalskich
1 małe jajo
Farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego Poltino
80 g startego sera gouda opcjonalnie feta
1 mała szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego Poltino
80 g startego sera gouda opcjonalnie feta
1 mała szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Szalotkę siekamy drobno, czosnek rozcieramy, całość przesmażamy na maśle.Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Całość chwilę blendujemy (tzw. 2-3 strzały) mieszamy i doprawiamy.
Dodatkowo
Jajko do posmarowania ślimaków
Dodatkowo
Jajko do posmarowania ślimaków
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie dosyć luźne, można odrobinę podsypać mąką w trakcie wyrabiania.
Ciasto odstawiamy na około 25 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie "odgazowujemy" ciasto ponownie je chwilę przerabiając. Odstawiamy ponownie na około 10 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części (ok 25 części), rozwałkowujemy na cienkie paseczki o wymiary ok. 10x4 cm i każdy prostokąt smarujemy farszem. Zwijamy w ślimaczki/różyczki i przekładamy do foremek na muffiny, tak aby farsz był widoczny z góry.
Wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Fajna opcja! Lubię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
świetny pomysł, zrobię na pewno na weekend.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki w słonej wersji
OdpowiedzUsuń