Nie ma świąt bez pierniczków. Zgadzacie się ze mną. Uwielbiam je robić i dekorować chociaż tak naprawdę to nie lada wyczyn zrobić piękną dekorację. Gdy byłam małą dziewczynką uwielbiałam siedzieć z moją mamą, która przekazała mi wiele cennych rad. Te ciasteczka lubię za to, że można je zrobić błyskawicznie a później tylko bawić się przy ich dekorowaniu i p. pakowaniu dla bliskich, bo to świetny sposób na wspaniały prezent, taki prosto od serca.
Pamiętam jak jednego roku, jeszcze będąc takim większym dzieckiem a może nastolatką napiekłam dla moich bliskich takich ciasteczek, udekorowałam jak umiałam, chociaż starałam się aby każde z pakietu ciasteczek, pasował do danej osoby i zapakowałam w celofan. Moja rodzinka była zaskoczona i dużo bardziej szczęśliwsza na widok tych własnoręcznie zrobionych pierniczków aniżeli kolejnej pary skarpet czy Mikołaja z wyrobu czekoladopodobnego:)
Pierniczki na szybko:
320 g mąki pszennej
110 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
120 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g miodu
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do dekoracji lukier
3 rodzaje Posypek Decorada Delecty:
Kuleczki zbożowe w różowej skorupce,
Kolorowe mini piegi
Maczek smak truskawkowy
Z wymienionych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy wykorzystać do tego mikser. Na początku ciasto wydaje się być klejące ale warto nie szaleć z podsypywaniem mąki i używać jej w jak najmniejszym stopniu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około. 10 minut w temperaturze 180stopni.
Po całkowitym wystudzeniu dekorujemy lukrem bądź czekoladą i posypkami. Ja wykorzystałam do tego kilka rodzajów posypek z serii Decorada marki Delecty.
Lukier:
1 białko
15 g soku z cytryny
ok 200-220 g przesianego pudru- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Lukier ucieramy do białości, błyszczenia ok 5 minut.
Lukier:
1 białko
15 g soku z cytryny
ok 200-220 g przesianego pudru- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Lukier ucieramy do białości, błyszczenia ok 5 minut.
Dziękuję Ci ten przepis! Moje nie wyszły takie ladne, ale najważniejsze ze maluchom smakowały:)
OdpowiedzUsuńAgata
Są cudne!!muszę zrobić, ale na dniach bo na święta nie zdążyliśmy upiec.
OdpowiedzUsuńAle śliczne! a te posypki jeszcze dodają im uroku!
OdpowiedzUsuń